soratnyk-zelenskoho-naum-barulia-maie-rosiiskyi-pasport-ta-biznes-v-okupovanomu-krymu-rozsliduvannia-skhemy

Соратник Зеленського – Наум Баруля: має російський паспорт та бізнес в окупованому Криму – розслідування «Схеми»

 • 108090 переглядiв

Соратник президента Зеленського Наум Баруля має російське громадянство та володіє бізнес-власністю в окупованому Криму, йдеться у розслідуванні "Схем". Його активи були перереєстровані за російським законодавством після анексії, і він продовжував купувати там нерухомість.

Засновник та генпродюсер "Ліги сміху", і за сумісництвом давній соратник Президента Володимира Зеленського – телепродюсер Наум Баруля має громадянство країни-агресорки та бізнес в окупованому росіянами Криму. Про це свідчить розслідування журналістів проєкту "Схеми", передає УНН.

Деталі

Судячи із розслідування журналістів Наум Баруля має російське громадянство, від якого він так і не відмовився за 10 років війни. А також актуальний ідентифікаційний номер платника податків рф.

Журналісти видання "Радіо Свобода" з проєкту "Схеми" знайшли документи, які підтверджують, що відомий продюсер Баруля їздив в Крим після окупації півострову росіянами до 2019 року включно, використовуючи при цьому російський паспорт.

"Схемам" також вдалося встановити, що російська міграційна служба видала Науму Барулі російський паспорт у квітні 2009 року – коли йому було 49 років. У цей час Баруля жив у москві та працював генеральним директором у компанії "АМІК" Олександра Маслякова, яка організовує "КВК".

Наявність російського паспорта журналісти також підтвердили за допомогою офіційних реєстрів рф та витоків із державних баз даних різних періодів.

Нерухомість у Криму

Відповідно до даних розслідування також виявилось, що Наум Баруля перереєстрував у Криму все своє майно та бізнес за законодавством окупантів. Більше того, після анексії півострова росіянами, Баруля придбав там нову нерухомість, на загальну суму 60 мільйонів рублів.

Зокрема, в місті Судак у давнього творчого соратника Зеленського – три квартири загальною площею 312 квадратних метрів. За даними "Схем" це майно Баруля добровільно перереєстрував за російським законодавством у січні 2016 року. Однак зробив це не особисто. Він оформив нотаріальну довіреність, та надав своєму юристу повноваження виконати усі необхідні процедури із реєстрацією майнових питань на окупованому росіянами півострові.

Заробляючи гроші в Україні на виробництві телевізійних проєктів, Наум Баруля після анексії півострова продовжив купувати там нове майно як громадянин росії, за законами окупантів. У 2017 році він став власником земельної ділянки на 7 соток – також у Судаку. Вже за рік – там же набув у власність ще 6 соток та семиповерхову будівлю площею понад 2 тисячі квадратних метрів.

– зазначають журналісти у своєму розслідуванні.

Бізнес у Криму

Крім майна, журналісти також знайшли в Криму діючий бізнес українського продюсера, що досі сплачує податки в казну окупантів.

Станом на грудень 2023 року засновник "Ліги Сміху" залишається єдиним власником компанії "Профіль-Н", перереєстрованої в Криму після анексії за законами країни-агресорки.

"Профіль-Н" – це заклад харчування на центральній набережній Судака під назвою "Прохлада". Кафе-ресторан оформлений у радянській стилістиці. Донедавна, а саме до 2019 року, цим бізнесом він володів разом із донькою – Іриною Борзовою, яка нині є народною депутаткою у Верховній Раді від "Слуги народу". Саме з обранням до парламенту Ірина Борзова переписала свою частку бізнесу в Криму на батька.

Однак, "Схемам" вдалося дістати документ, що вказує на те, що в кінці 2014 року, вже після окупації Криму та незаконного референдуму, Наум Баруля та його донька перереєстрували свою компанію "Профіль-Н" відповідно до російських законів.

За даними російського реєстру "Спарк", виторг вищезгаданого кафе в Судаку за останні пʼять років становив понад 15 мільйонів рублів, з яких пів мільйона рублів пішли в казну окупантів як податки.

Позиція Барулі

Журналісти "Схем" спробували напряму запитати продюсера Наума Барулю та його доньку Ірину Борзову, щодо активів в окупованому Криму, та наявність російського паспорта. Однак, Баруля заперечив, що реєстрував майно та фірми в Криму за законами окупантів. А говорити на тему наявності російського паспорта взагалі відмовився.

Баруля також зазначив, що після окупації півострову росіянами втратив усі свої активи в Криму.

За фактом немає нічого, я все втратив. Все, над чим я 25 років працював кожен день. 

– додав Баруля.

Донька Барулі та чинна нардепка Ірина Борзова коментувати наявний бізнес батька в Судаку та його російське громадянство відмовилася.

Додатково

Наум Баруля – український телепродюсер, давній творчий соратник Володимира Зеленського, з якими вони разом заснували шоу "Ліга Сміху" та спродюсували низку відомих українських телевізійних серіалів. Нині Баруля знімає ситкоми на тему війни. Минулого року один із його проєктів претендував на бюджетне фінансування.

Тетяна Салганік

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Цієї ночі українські оборонці знищили 34 із 35 "шахедів"

     • 32592 переглядiв