sohodni-den-koly-rishuchist-bude-abo-v-briusseli-abo-v-moskvi-zelenskyi-zvernuvsia-do-uchasnykiv-samitu-yes

Сьогодні день, коли рішучість буде або в Брюсселі, або в москві: Зеленський звернувся до учасників саміту ЄС

 • 28712 переглядiв

Президент Зеленський закликав Європейську Раду розпочати переговори про вступ України до ЄС і наголосив, що країна виконала свої зобов'язання, попередивши, що відмова від цього може підбадьорити путіна. Він підкреслив символічну важливість єдності ЄС і ризик зради європейського народу.

Президент Володимир Зеленський рід час звернення до  учасників саміту Європейської ради заявив, що сьогодні день, коли рішучість буде або  в Брюсселі, або в москві та закликав ухвалити рішення про початок переговорів з Україною щодо вступу в ЄС, передає УНН.

Сьогодні день, коли рішучість буде або у вас в Брюсселі, або в москві.  Люди у Європі не зрозуміють, якщо задоволена посмішка путіна буде нагородою засіданню в Брюсселі. Цими днями я говорив із багатьма з вас. Ми з вами говоримо про рішення, яке було обіцяне. І я не чув жодного контраргументу щодо того, чому ми не повинні дотримуватися плану, затвердженого всією Європою 

- сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт ЄС офіційно розпочався: на порядку денному - Україна, розширення та безпека

Він зазначив, що минулого року Україна отримала чіткі рекомендації, як рухатися.

"Ми ухвалили ключові закони. Ви всі – і я це підкреслю: усі – добре знаєте, що ми виконали кожне своє зобов'язання. І був чіткий графік для ЄС. Сьогодні – політичне рішення у відповідь на те, що ми виконали. Рішення щодо початку переговорів з Україною. А в березні наступного року – затвердження переговорної рамки щодо того, як будемо рухатися далі. Жодної бюрократії. Все дуже чітко…", - сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чіткий сигнал москві і Пекіну: прем'єр Фінляндії закликав ЄС показати, що він підтримує Україну

Він наголосив, що Європа заслуговує бути сильною.

"Сила Європи – у єдності та рішучості. Європа заслуговує на достойну політику. Заслуговує на те, щоб договори виконувались і щоб люди у Європі знали, що їх не обдурять. Десять років тому в містах України люди повстали під прапорами Євросоюзу. Це був символ правди для них. І це має так і залишитися. Я прошу вас сьогодні про одне – не зраджувати людей та їхньої віри у Європу. Якщо у Європу ніхто не віритиме, що збереже Європейський Союз?" - зазначив Зеленський.

За його словами, люди у Європі не побачать жодної користі, якщо москва отримає з Брюсселя пас у вигляді негативу щодо України.

"путін цим точно скористається і проти вас особисто, і проти всієї Європи.

Не давайте йому цієї першої – і єдиної – перемоги за рік. Європа повинна перемагати, договори мають виконуватися, а слово повинні мати значення", - наголосив Зеленський.

Доповнення

Як повідомило Politico, у Брюсселі сьогодні було припущення, що Володимир Зеленський особисто приєднається до саміту ЄС. Як вказано, Зеленський дуже хотів бути присутнім, і лідери в Брюсселі охоче запросили його. Але, як повідомляє видання з посиланням на дипломатів, на зустрічі постпредів країн ЄС кілька послів висловили застереження щодо запрошення Зеленського на саміт. Їх побоювання полягало в тому, що його присутність може викликати протиріччя з Орбаном і змусити останнього ще більше впертися.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не виявив жодних ознак готовності йти на компроміс у питанні щодо вступу України до ЄС, прибувши на саміт у четвер вранці.

Анна Мурашко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Ворог атакував Хмельниччину "кинджалом", є приліт - Ігнат

     • 82161 переглядiв