ukenru
sogodni-vidznachayut-vssvitniy-den-donora-krovi

Сьогодні відзначають Всесвітній день донора крові

 • 46392 переглядiв

КИЇВ. 14 червня. УНН. Всесвітній день донора крові - міжнародний день, заснований в травні 2005 року, в ході 58-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я, в Женеві. Щорічно 14 Проводиться червня, передає УНН.

Донор походить від латинського "donare" - "дарувати". У випадку з донорами крові подарунком для реципієнта часто є життя.

У цей день в 1868 році народився Карл Ландштейнер, австрійський лікар, імунолог, який отримав в 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

Ініціаторами проведення 14 червня Всесвітнього дня донора виступили чотири міжнародні організації, які закликають до добровільної і безкоштовної здачі крові - ВООЗ, Міжнародна федерація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародна Федерація Організацій Донорів Крові і Міжнародне товариство з переливання крові.

Зазначимо, в Україні існує окрема нагорода для донорів крові - почесне звання "Заслужений донор України", яке вручається "донорам, які безоплатно здали кров та (або) її компоненти в кількості 100 і більше разових максимально допустимих доз".

Нагадаємо, запорізькі рятувальники здали кров для воїнів АТО

Українські Національні Новини

Суспільство