ukenru
sogodni-u-parye-rozglyanut-rezolyutsiyu-schodo-azovu-scho-vona-peredbachaye

Сьогодні у ПАРЄ розглянуть резолюцію щодо Азову: що вона передбачає

 • 9280 переглядiв

КИЇВ. 24 січня. УНН. Парламентська асамблея Ради Європи у четвер, 24 січня, проведе термінові дебати з резолюцією щодо ситуації в Азовському морі і Керченській протоці, у межах якої планує розглянути питання захоплених РФ українських моряків, передає УНН.

Сам проект резолюції був раніше оприлюднений на сайті ПАРЄ.

"Парламентська Асамблея глибоко стурбована ескалацією напруженості у відносинах між Російською Федерацією і Україною в районі Азовського моря і Керченської протоки, кульмінацією якої стало 25 листопада 2018 року, коли три українських військових корабля здійснювали перехід з Одеси на українському Чорноморському узбережжі до міста Маріуполя на Азовському морі", - наголошується у резолюції.

Асамблея засудила застосування військової сили Російською Федерацією проти українських військових кораблів і їхніх екіпажів.

Так само відзначається, що Асамблея "вітає скасування воєнного стану в Україні 26 грудня 2018 року".

У резолюції підкреслено також, що ПАРЄ закликає Російську Федерацію:

  • негайно звільнити українських військовослужбовців і забезпечити їм необхідну медичну, юридичну та/або консульську допомогу;
  • забезпечити свободу проходу в Азовському морі і Керченській протоці відповідно до Договору про використання Азовського моря і Керченської протоки і будь-якими іншими взаємоузгодженими процедурами;
  • утримуватися від насильства у разі розбіжностей у думках про можливі порушення кордонів і швидше слідувати вищезазначеним та іншим міжнародним процедурам для вирішення спорів.

Асамблея також закликає владу Російської Федерації і України:

  • дотримуватися як Договору про використання Азовського моря і Керченської протоки, так і узгоджені правила мореплавства по каналу;
  • утримуватися від будь-яких подальших кроків, які можуть загострити конфлікт і поставити під загрозу безпеку в ширшому регіоні. Вона повністю підтримує зусилля, що вживаються по дипломатичних каналах і у межах правових процедур обох сторін.

Зі свого боку Асамблея:

  • знову підтверджує свою прихильність суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів;
  • висловлює глибоку стурбованість у зв'язку з будівництвом Росією моста через Керченську протоку, а також з приводу політики Росії щодо зупинки суден в Азовському морі;
  • підтримує пропозицію Європейського парламенту щодо поширення мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Азовське море і навколо нього;
  • підтримує пропозицію Німеччини і Франції щодо спостерігачів з третіх країн в Керченській протоці;
  • закликає держави-члени Ради Європи зробити все можливе, щоб уникнути подальшої ескалації;
  • закликає міжнародні органи, такі як Міжнародний комітет Червоного Хреста і Комітет Ради Європи з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, відвідати українських військовослужбовців, захоплених у районі Азовського моря, і підтримує будь-які дипломатичні дії, що вживаються державами-членами з метою їх звільнення.

У середу, 23 січня, представники української делегації та низки інших держав внесли поправку до резолюції щодо Азову про визнання за українськими моряками статусу військовополонених. Таку інформацію УНН підтвердив учасник української делегації у ПАРЄ, народний депутат Олексій Гончаренко.

Зазначимо, 22 січня у комітеті ПАРЄ з питань політичних відносин та демократії схвалили доповідь щодо конфлікту в Азовському морі.

Як повідомляв УНН, 21 січня у Страсбурзі розпочалась зимова сесія ПАРЄ, за планом – термінове обговорення ситуації довкола російської агресії проти України.

Українські Національні Новини

Політика