ukenru
sogodni-ksu-rozglyane-proekt-zmin-do-konstitutsiyi-pro-parlamentskiy-kontrol-cherez-upovnovazhenikh-u-riznikh-sferakh

Сьогодні КСУ розгляне проект змін до Конституції про парламентський контроль через уповноважених у різних сферах

 • 10513 переглядiв

КИЇВ. 29 жовтня. УНН. На розгляді у Конституційному суді України перебуває конституційне звернення Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності Конституції України законопроекту про внесення змін до Основного закону, які дозволять парламенту призначати своїх уповноважених в окремих сферах. Про це повідомляє пресслужба КСУ, передає УНН.

Йдеться, зокрема, про проект ЗУ №1016. У своєму конституційному зверненні ВР просить КСУ надати висновок щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

КСУ розгляне справу сьогодні, 29 жовтня. Слухання справи відбудеться під час відкритої частини пленарного засідання Великої палати КСУ.

Нагадаємо, законопроект №1016 з конституційними змінами ініціював Президент України Володимир Зеленський 29 серпня.

Ініціатива передбачає доповнення ст. 101 Основного закону про парламентський контроль абзацом, згідно з яким для здійснення парламентського контролю над дотриманням Конституції України і законів в окремих сферах Верховна Рада може призначати своїх уповноважених, правовий статус яких визначається окремими законами.

Відповідно перелік повноважень парламенту, викладений у ст. 85 Основного закону, буде доповнено пунктом про те, що Верховна Рада призначає і звільняє таких уповноважених, а також заслуховує їхні щорічні звіти.

Наразі законодавство передбачає наявність лише уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Українські Національні Новини

Політика