slovachchyna-ta-uhorshchyna-zaiavyly-shcho-ukraina-prypynyla-tranzyt-nafty-rosiiskoho-lukoilu

Словаччина та Угорщина заявили, що Україна припинила транзит нафти російського "Лукойлу"

 • 13894 переглядiв

Через посилення українських санкцій Словаччина та Угорщина припинили отримувати нафту від російського 'Лукойлу'. Водночас обидві країни продовжують отримувати нафту від інших російських компаній через Україну.

Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від ключового постачальника "Лукойл", після посилення українських санкцій проти нього. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі 

І Словаччина, і Угорщина заявили, що продовжують отримувати нафту від інших російських компаній, попри припинення поставок "Лукойлу".

Зазначається, що словацький нафтоперевізник Transpetrol не отримує поставки від "Лукойлу", але поставки від інших російських експортерів надходять до Словаччини через Україну.

Зокрема Міністерство економіки Словаччини визнало, що поставки нафти з "Лукойлу", другого за величиною виробника нафти в рф, припинились через Україну, яка внесла компанію у список санкційний список.

За даними (словацького нафтоперевізника) Transpetrol, поставки російської нафти до Словаччини не припинялися. Проблема полягає, за даними (словацького нафтопереробника) Slovnaft, у поставках конкретного постачальника - "Лукойлу"

- пояснили в словацькому Мінекономіки. 

Своєю чергою міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив у вівторок, що поставки газу з рф до Угорщини безперешкодно надходять через трубопровід TureckStream на Чорному морі, але сиру нафту більше не транспортує "Лукойл" через Україну.

США не вводять нові санкції проти танкерів рф через страх росту цін на нафту - ЗМІ07.07.24, 19:27

Через нову правову ситуацію в Україні "Лукойл" більше не постачає в Угорщину, і зараз ми працюємо над рішенням, яке дозволить відновити транзит нафти, оскільки російська нафта дуже важлива для нашої енергетичної безпеки

— сказав Сійярто.

У Reuters кажуть, що російська компанія "Лукойл" та українська державна енергетична компанія "Нафтогаз" - відмовились від коментарів. 

Доповнення

У Reuters пояснюють, що рф продовжує постачати природний газ до Європи через Україну, попри повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року.

А втім, ситуація з Словаччиною та Угорщиною підкреслює нестабільний характер решти поставок російської нафти до Європи через збудований у Радянському Союзі нафтопровід "Дружба", останній великий діючий маршрут поставок російської нафти на континент.

Довідково

"Лукойл" перебував під санкціями в Україні з 2018 року, але вони були обмеженими – стосувалися тільки виведення капіталів, обмеження торговельних операцій та заборони участі в приватизації чи оренді державного майна.

У червні 2024 року РНБО суттєво їх розширила, додавши, зокрема, заборону на транзит.

Енергетична галузь росії адаптується до санкцій: її дохід від нафти зріс на 50% у травні05.06.24, 16:58

Володимир Омельченко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі