ukenru
skandal-na-chernigivschini-sotsiologiv-zvinuvatili-u-skladanni-feykovikh-reytingiv

Скандал на Чернігівщині: соціологів звинуватили у складанні фейкових рейтингів

 • 10734 переглядiв

КИЇВ. 16 липня. УНН. Інститут політичних та соціологічних досліджень запідозрили в складанні сумнівних рейтингів на користь одного з кандидатів в народні депутати, повідомляє УНН з посиланням на місцеві чернігівські ЗМІ.

Так, днями низка українських ЗМІ, із посиланням на дані Інституту, оприлюднили так званий рейтинг кандидатів у народні депутати по 209-му виборчому округу із центром у місті Ніжин Чернігівської області. Відповідно до цього рейтингу, лідером по округу є чинний народний депутат від партії “Народний фронт” Олександр Кодола.

"Він більше ніж удвічі випереджає своїх конкурентів та має 36% підтримки виборців", - запевняють в Інституті.

Утім, журналісти констатують, що вказана соціологічна організація працює лише на виборах, а їх опитування мають ознаки маніпуляцій.

Більше того, згідно із Єдиним реєстром юридичних осіб, в Україні існує лише одна інституція під назвою ПП "Інститут політичних та соціологічних досліджень".

Підприємство діє у Херсоні, і, цілком ймовірно, що ніякого стосунку до опитування у Ніжині Чернігівської області не має.

Керівник Інституту Володимир Бондаренко відмовив у наданні повних результатів опитування і не пояснив, чому в їх дослідженні відсутні дані, яких вимагає стаття 67 Закону України "Про вибори народних депутатів України", а саме:

- спосіб формування соціологічної вибірки опитаних;

- метод опитування;

- точне формулювання питань.

І найголовніше, так званий рейтинг Інституту політичних та соціологічних досліджень протирічить даним авторитетної Соціологічної групи “Рейтинг”, яка заперечує відрив Олександра Кодоли від суперника у два рази.

Додамо, що наразі УНН готує звернення до Громадянської мережі ОПОРА та Центральної виборчої комісії з цього приводу.

Українські Національні Новини

Політика