skandal-iz-vidbudovoiu-okhmatdytu-u-moz-vyrishyly-rozstavyty-krapky-na-i-ta-zrobyly-nyzku-zaiav

Скандал із відбудовою "Охматдиту": у МОЗ вирішили розставити крапки на "і" та зробили низку заяв

 • 19606 переглядiв

МОЗ скасувало непрозорий тендер на відбудову Охматдиту та оголосить новий на Prozorro. Створюється Рада з відновлення, а зібрані кошти переведуть на рахунок лікарні для прозорого використання.

Днями в Україні спалахнув скандал через непрозорий конкурс на відбудову "Охматдиту". ЗМІ з'ясували, що підрядником обрали маловідому фірму із завищеними цінами, яка планувала відбудувати лікарню за 307 млн гривень. У МОЗ вирішили розставити крапки на "і" у питаннях відбудови Охматдиту і зробили одразу декілька заяв - про зібрані кошти, тендер та подальші кроки, передає УНН.

Суми зібраних коштів

За даними МОЗ, станом на сьогодні загальна сума зібраних коштів для відновлення Охматдиту складає близько 1,6 млрд гривень (з яких понад 400 млн надійде у вигляді медичного обладнання):

- 312 млн гривень надійшло безпосередньо на рахунок лікарні НДСЛ Охматдит;

- 379 млн гривень – на рахунок Благодійного фонду "Омхатдит - здорове дитинство", яким і був проведений скасований тендер;

- Більше 320 млн гривень було зібрано у межах спільного збору платформи United24 та Monobank, які перерахували напряму на рахунок МОЗ у Нацбанку.

- $ 11,2 млн – виділив The Howard G. Buffett Foundation на закупівлю повного переліку пошкодженого обладнання у сучасному корпусі Охматдиту (надійдуть вже у вигляді обладнання);

- $ 1 млн – надійшло від Уряду Литви;

- 100 млн гривень виділив Уряд України.

Тендер

У відомстві зазначають, що Благодійний фонд "Охматдит - здорове дитинство" провів тендер на поточний ремонт під той обсяг робіт, на які вже був зроблений дефектний акт, та у межах суми, зібраної на рахунку фонду. Результати цього тендеру були скасовані, жодних договорів не було підписано.

Ситуація з проведеним тендером стосувалася виключно грошей, зібраних Благодійним фондом "Омхатдит - здорове дитинство", який проводив збір самостійно.

Кошти, зібрані самою лікарнею, UNITED24, фундацією The Howard G. Buffett Foundation та урядами Литви та України жодним чином не фігурували у проведеному тендері. Використання цих коштів відбуватиметься з дотриманням встановлених вимог під пильною увагою Міністерства охорони здоровʼя та громадськості.

"Наразі не витрачено жодної копійки з коштів на відбудову Охматдиту", - наголосили у МОЗ.

Подальші кроки

У заяві зазначено, принципова позиція команди МОЗ полягає у тому, щоб усі процеси відбувалися прозоро, чесно та відкрито. Тому на нещодавньому пресбрифінгу щодо ситуації в Охматдиті міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко озвучив наступні рішення:

- Кошти, зібрані на рахунках Благодійного фонду "Охматдит - здорове дитинство" для відбудови Охматдиту, будуть переведені на рахунок лікарні.

- Для проведення робіт з відновлення пошкодженого корпусу Охматдиту буде оголошено новий тендер на Prozorro, він буде проведений із урахуванням усіх законодавчих вимог.

- До кінця наступного тижня буде створено Раду з відновлення, до складу якої ми запросимо долучитися представників найбільших донорів. Також до неї увійдуть представники Охматдиту, МОЗ, пацієнтської спільноти, антикорупційних організацій та професійних асоціацій (деталі оголосимо незабаром).

- Рада з відновлення погодить основні вимоги до будівельних компаній та критерії, за яким буде здійснюватись вибір.

- Щотижня публікуватиметься звіт про проведену роботу, аби кожна людина мала чітке розуміння, на що витрачаються зібрані кошти.

"Окремо найближчим часом ми проведемо дискусії з представниками найбільших будівельних компаній та запросимо їх до участі в тендері. Будемо просити долучитися тих, хто має бездоганну репутацію та необхідні для якісного виконання робіт потужності", - резюмували у відомстві.

Тендер на відбудову Охматдиту проведуть заново - МОЗ02.08.24, 15:21

Контекст

ТОВ "Буд-технолоджі" було визначено переможцем тендеру від БО "Благодійний фонд "Охматдит" на ремонтні роботи корпусу лікарні, що постраждав від ракетного удару у липні. Ця компанія була однією із найдорожчими пропозиціями відбудови.

Ляшко повідомляв, що на тлі скандалу щодо відновлення "Охматдиту" за завищеною ціною, міністерство охорони здоров’я звернулося до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок стосовно тендеру на відбудову лікарні.

Антоніна Туманова

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Окупанти скинули вибухівку з дрона на жителя Херсонщини

     • 19088 переглядiв

    У порту Севастополя уражено підводний човен рф - Генштаб

     • 100403 переглядiв