ukenru
siyarto-rozpoviv-pro-nevdovolennya-ukrayinskim-zakonom-zakonu-pro-serednyu-osvitu

Сіярто розповів про невдоволення українським законом про середню освіту

 • 14752 переглядiв

КИЇВ. 7 лютого. УНН. Будапешт вважає можливим вивчення українськими угорцями державної мови без збільшення кількості предметів українською. Про це сказав міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорської Республіки Петер Сіярто на спільному брифінгу з віце-прем’єр-міністром з європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою, передає кореспондент УНН.

"Я дуже сподіваюсь, що ті дві пропозиції, які ми висловили сьогодні... міністерство освіти обдумає. Якби ми були задоволені ситуацією, яка склалась (із законом про загальну середню освіту – ред.), ми б не надавали пропозицій на покращення ситуації. Але я хочу сказати, я вважаю що і українська, і угорська цілі можуть бути досягнуті в один і той же час. Нам здається, можна досягти того, щоб угорці, що проживають в Україні, вивчили державну мову навіть без того, щоб поступово кількість україномовних предметів у них підвищувалась", - сказав Сіярто.

З його слів, Угорщина "з великою радістю допоможе і фінансово, і методологічно, і будь-якими засобами заради того, щоб викладання української мови угорцям Закарпаття було набагато ефективнішим".

"Ми вважаємо, що вивчення державної мови на дуже високому рівні і одночасно засвоєння, володіння і використання рідної мови в галузі навчання – це дві такі мети, які можна одночасно досягнути. Про це ми зробили пропозиції, сподіваюсь, вони будуть прийняті", - додав міністр.

Нагадаємо, новий закон "Про загальну середню освіту" передбачає необхідність збільшення обсягів навчання державною мовою в школах з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС.

Українські Національні Новини

Політика