situatsiya-na-khersonschini-na-pidkontrolniy-teritoriyi-vidnovlyuyut-zhitlo-na-livoberezhzhi-rozdayut-rosiyski-pasporti

Херсонщина: на підконтрольній території відновлюють житло, на лівобережжі – роздають російські паспорти

 • 758318 переглядiв

КИЇВ. 13 липня. УНН. На правому березі все ще борються з наслідками підриву Каховської ГЕС, на окупованих росією територіях спостерігається постійне ускладнення ситуації, особливо гуманітарної. Про це під час брифінгу розповів перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський, повідомляє УНН.

Деталі

На тимчасово окупованих територіях Херсонщини росіяни чинять тиск на людей щодо примусової паспортизації. Зокрема без документів рф відмовляють у наданні медичної допомоги.

"Вони погрожують, що не будуть надавати медичні послуги, якщо не буде російського паспорта, і не буде оформлений поліс обов’язкового медичного страхування російського зразка", - каже Соболевський.

Крім того, окупанти запроваджують так звані масштабні програми оздоровлення для дітей, єдина мета яких – вивезти неповнолітніх на територію рф. Під час цього так званого "оздоровлення", серед дітей проводять пропаганду, що росія це "чудово і росія в Херсонській області назавжди", зазначає заступник голови Херсонської обласної ради.

За його словами, на підконтрольній Україні території все ще відбувається ліквідація наслідків підриву ГЕС, громадянам надається гуманітарна допомога. В громадах проводяться ремонтні роботи, а також працюють над обстеженням пошкоджених або знищених будинків та об’єктів критичної інфраструктури, аби створити план проведення ремонтних робіт. Для цього залучають кошти та спеціалістів з різних областей.

Більшість території, яка постраждала від води, уже обстежена вибухотехніками.

"Вода принесла певну кількість вибухових предметів, кілька десятків з них було виявлено і знищено без шкоди для людей. Крім того, вода залишила після себе уламки і бруд, який необхідно вивозити, щоб люди могли відновити будинки. Допомога надається як з державного бюджету, так і обласних і місцевих бюджетів, міжнародних організацій", - каже Соболевський.

Органи соцзахисту посилено кадрами різних військових адміністрацій для пришвидшення приймання і обробки заявок на отримання допомоги, каже заступник голови Херсонської обласної ради.

"Це дозволяє уникати скупченню людей в одній будівлі, бо це небезпечно. Для ворога будь - яке скупчення людей - це ціль, вони можуть почати обстріли", - каже він.

Крім того, в Херсонській ОВА працюють нам тим, щоб запустити Бюро технічної інвентаризації, аби швидше надавати людям довідки, необхідні по програмі єВідновлення, зазначає чиновник.

За його словами, окупанти повертаються на свої позиції, які були затоплені Каховською ГЕС, і поновлюють інтенсивні обстріли.

"Крайній день було 78 обстрілів, люди гинуть або отримують поранення. Абсолютна більшість поранених і вбитих - це ті хто були на відкритому просторі. Тому обов’язково треба ховатись в укритті", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Херсонському напрямку Сили оборони готуються до наступу

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Одеська область закупила ще 28 шкільних автобусів для дітей

     • 1324979 переглядiв