ukenru
sistema-prozorro-ne-vporalasya-z-koruptsiynimi-skhemami-kabmin-maye-vzhiti-zakhodiv-ekspert

Система Prozorro не впоралася з корупційними схемами, Кабмін має вжити заходів - експерт

 • 12716 переглядiв

КИЇВ. 31 серпня. УНН. Система ProZorro не виправдала очікувань уряду та українців в частині нівелювання корупційних схем під час державних закупівель. Про це у коментарі УНН заявив співголова громадської ініціативи “Права справа” Дмитро Снєгирьов, коментуючи результати аудиту Рахункової палати публічних закупівель за 2017 рік.

Аудитори дійшли висновку, що Prozorro функціонує з порушенням національного законодавства, на базі системи створено нову сучасну схему заробляння немалих коштів для закритого кола осіб. Все це відбувається поза контролем держави. При цьому, за даними аудиторів, корупційні схеми у сфері публічних закупівель нікуди не поділися, просто вони стали більш вишуканими та технологічними.

"Я абсолютно погоджуюся із висновками Рахункової палати. Система ProZorro є неефективною. Вже через місяць після впровадження системи були розроблені механізми її обходу. Як наслідок - чиновники не зламали сам підхід до проведення тендерів, не зважаючи на начебто публічність процедури. Єдиний плюс - ProZorro дала можливість контролю за проведенням самих тендерів. Але казати, що це якимось чином зламало корупційну складову проведення тендерів - не доводиться. ProZorro, швидше, сприяла появі нових корупційних оборудок", - сказав Снєгирьов.

Не варто дивуватися тому, що ProZorro довела свою неефективність, додав експерт. Цього варто було очікувати, оскільки система впроваджувалась з метою політичного піару, наголосив він.

"Українські можновладці хотіли показати, що в Україні є позитивні зрушення. Але ці "позитивні зрушення" надали можливість додатково освоювати бюджетні кошти.

А загалом - ми можемо впроваджувати будь-яку систему, але якщо при цьому бюджет розглядається як елемент корупційних зазіхань - жодні електронні торги систему не зламають", - сказав він.

Уряд не може обійти увагою результати аудиту Рахункової палати, вважає Снєгирьов.

"На результати аудиту мають відреагувати усі органи державної влади, які згадуються у документі. Оскільки доведена недієздатність системи, яка, фактично, є становим хребтом української економіки. Відповідно, Кабмін, ВР мають або припинити діяльність системи, або внести якісь законодавчі ініціативи щодо покращення її функціонування", - наголосив він.

Нагадаємо, Рахункова палата заявила про загрозу нацбезпеці після аудиту системи Prozorro.

Українські Національні Новини

Економіка