silni-grozi-u-sloveniyi-sprovokuvali-poveni-u-kilkokh-mistakh

Сильні грози у Словенії спровокували повені у кількох містах

 • 462688 переглядiв

КИЇВ. 13 липня. УНН. Потужні грози, які обрушились на Словенію у четвер, завдали великої матеріальної шкоди по всій території Словенії і місцями спричинили підтоплення, обійшлося без жертв, передає УНН із посиланням на N1.

Деталі

У Словенії два дні спостерігались сильні шторми. Сильний штормовий вітер в ніч на середу завдав шкоди на півночі Словенії, після чого було деяке погодне затишшя, яке згодом переросло в грозу. У п'ятницю сильні грози завдали шкоди в багатьох містах країни, а найгірше було в місті Церкно, яке постраждало від сильної повені, та місті Кршко, де пройшов сильний град. Розмір граду, який випав в Кршко, подекуди сягав 12 см.

12 cm (!!) #toča v Gorenji Lepi Vasi, blizu Krškega, potrjena pri @essl_ecss. S to velikostjo izenačuje rekord iz Črnomlja (2018). Še dva primera tako velike toče pri nas sta (2019, 2020), a je bila toča izmerjena ure po nevihti, precej staljena in manjša kot je padla. @meteoSI pic.twitter.com/muuzPB2Oh3

— Jure Atanackov (@JAtanackov) July 13, 2023

"Раніше це був град завтовшки з волоський горіх, потім град завтовшки з яйце, а тепер нам потрібне інше порівняння, коли розміри досягають 10 сантиметрів і більше", - сказав метеоролог Словенського агентства Блаж Штер.

Крім Кршко, від граду постраждали також західна і південна частини Любляни. В четвер ввечері сильні дощі в районі Черкно спричинили велику повінь.

За словами метеоролога, особливо виділявся шторм, який лютував вчора вдень біля Любляни і пройшов над Доленьскою і Посав'є. Він продовжився в Хорватії, а потім частково перекинувся на Україну і Румунію.

"Нам пощастило, що буревії завдали лише матеріальних збитків. Під час таких штормів могли бути і людські жертви. Також добре, що сильний вітер був вночі, тому під час падіння дерев на дорогах не було людей. Могло бути набагато гірше", - підкреслив Штер.

У найближчі кілька днів в Словенії очікується нова хвиля спеки, яка триватиме до вівторка або середи. Після чого очікують таку ж погоду, як цього тижня. "Нам потрібно бути пильними до погоди", - додав метеоролог.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Києві 16 липня відбудеться дог-френдлі екскурсія - КМДА 

     • 762999 переглядiв

    З території білорусі виведені майже всі військові рф - ДПСУ

     • 311228 переглядiв