si-tszinpin-zayaviv-scho-kitay-nikoli-ne-vidmovitsya-vid-prava-zastosuvati-silu-proti-tayvanyu

Сі Цзіньпін заявив, що Китай ніколи не відмовиться від права застосувати силу проти Тайваню

 • 149617 переглядiв

КИЇВ. 16 жовтня. УНН. Вирішення тайванської проблеми залежить від китайського народу, і Пекін ніколи не відмовиться від права на застосування сили, але прагнутиме мирного врегулювання, заявив голова КНР Сі Цзіньпін у неділю на відкритті великих партійних зборів, передає УНН з посиланням на Сіньхуа.

Раніше

Китай вважає демократично керований Тайвань своєю власною територією, незважаючи на рішучі заперечення уряду Тайбея, який відкидає претензії на суверенітет і заявляє, що лише мешканці острова мають право вирішувати своє майбутнє.

Напруженість різко зросла у серпні після того, як Китай влаштував військові навчання недалеко від Тайваню після візиту до Тайбею спікера Палати представників США Ненсі Пелосі. Ці військові дії тривають і досі, хоч і в менших темпах.

Деталі

У своїй промові на відкритті 20-го з'їзду правлячої Комуністичної партії в Пекіні Сі сказав, що Китай завжди "поважав, дбав і приносив користь" тайванському народу і був відданий сприянню економічному та культурному обміну через Тайванську протоку.

"Вирішення тайванської проблеми - це особиста справа китайського народу, і вирішувати його має китайський народ", - сказав він.

"Ми наполягаємо на прагненні мирного возз'єднання з найбільшою щирістю та максимальними зусиллями, але ми ніколи не обіцяємо відмовитися від застосування сили та залишаємо за собою можливість вжити всіх необхідних заходів".

Цей варіант спрямований на "втручання" зовнішніх сил і "дуже невеликої кількості" прихильників незалежності Тайваню, а не переважної більшості тайванського народу, сказав Сі.

"Історичні колеса національного возз'єднання котяться вперед, і повне возз'єднання Батьківщини має бути досягнуто, і воно має бути досягнуто!", - заявив генсекретар КПК.

Додамо

У своїй промові з нагоди національного свята у понеділок президент Тайваню Цай Інвень заявила, що війна між Тайванем та Китаєм "абсолютно не варіант", і підтвердила готовність вести переговори з Пекіном.

Китай відмовляється розмовляти з Цай, вважаючи її сепаратисткою.

Пекін запропонував Тайваню модель автономії "одна країна, дві системи", ту саму формулу, яку він використовує для Гонконгу. Але всі основні тайванські політичні партії відхилили цю пропозицію, і, за опитуваннями громадської думки, вона майже не користується громадською підтримкою.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    На Київщині зникла 4-річна дитина

     • 242387 переглядiв

    Індія випробувала балістичну ракету із підводного човна

     • 200342 переглядiв