shvetsiia-oholosyla-pro-vydilennia-ukraini-120-mln-yevro-zymovoi-dopomohy

Швеція оголосила про виділення Україні 120 млн євро зимової допомоги

 • 36517 переглядiв

Швеція виділила 1,4 млрд шведських крон (120 млн євро) на гуманітарну допомогу для підтримки населення України цієї зими на тлі посилення російських атак на інфраструктуру. Кошти будуть спрямовані на підтримку української цивільної інфраструктури, енергетики, охорони здоров'я, а також на підтримку експорту зерна та освітнього сектору.

Уряд Швеції оголосив про зимовий пакет гуманітарної допомоги України, щоб підтримати населення. Загальна вартість допомоги становить 1,4 мільярда шведських крон (приблизно 120 млн євро) і є найбільшою окремою невійськовою підтримкою, яку Швеція надала Україні. Про це йдеться на урядовому порталі Королівства Швеція, передає УНН.

Україна переживає зиму під російською агресією. Як і минулого року, Росія посилює атаки на цивільну інфраструктуру, не в останню чергу проти постачання електроенергії та опалення. Такі напади мають руйнівні наслідки для і без того сильно постраждалого населення та погіршують гуманітарну ситуацію в країні. Підтримка допоможе зігріти Україну та зміцнити стійкість країни цієї зими

каже міністр допомоги та зовнішньої торгівлі Йохан Форсселл.

Допомога піде на підтримку цивільної інфраструктури України взимку, її енергетичної системи, притулків та підтримки охорони здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони Швеції підтвердили, що САУ Archer вже в Україні. Передали вісім одиниць

Більша частина грошей, 900 мільйонів шведських крон, піде до фонду Світового банку для відновлення України. Ф

Про підтримку

  • Підтримка української електроенергетичної інфраструктури через Світовий банк

900 мільйонів шведських крон розподілено до Фонду Світового банку для відновлення України (URTF), який підтримує центральну інфраструктуру України в енергетиці, житловому будівництві, охороні здоров’я та транспорті. Основним фактором здатності населення України пережити зиму є закупівля обладнання для опалення та передачі потужностей в українській електромережі. \

  • Енергетична та екологічна підтримка через ЄБРР

300 мільйонів шведських крон розподіляється до еколого-енергетичного фонду Європейського банку розвитку для України (E5P).

  • Підтримка експорту зерна через ВПП

Зимовий пакет також включає підтримку Продовольчої програми ООН (ВПП) та ЮНЕСКО, де 100 млн шведських крон спрямовується на експорт зерна з України через ВПП в рамках ініціативи "Зерно з України".

  • Підтримка освітнього сектору України через ЮНЕСКО

75 мільйонів шведських крон виділяє ЮНЕСКО на будівництво притулків у школах і дошкільних закладах в Україні.

  • Нагальна підтримка

25 мільйонів шведських крон спрямовується через MSB на операції, які відповідають найнагальнішим потребам України. Це може включати, трансформатори, генератори та силові кабелі, а також ремонт обладнання, пошкодженого російськими атаками. Кошти також можуть бути використані, наприклад, для медичної евакуації та роботи з мінуванням.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі