shchob-harantuvaty-zaplanovanyi-rist-vvp-ukraini-potribno-shche-45-miliona-pratsivnykiv-minekonomiky

Щоб гарантувати запланований ріст ВВП Україні, потрібно ще 4,5 мільйона працівників - Мінекономіки

 • 16285 переглядiв

Мінекономіки заявляє про кадровий дефіцит в Україні, який впливає на економіку. Для забезпечення щорічного зростання ВВП на 7% до 2030 року країні потрібно додатково 4,5 млн працівників.

Кадровий дефіцит в Україні суттєво впливає на економіку сьогодні та, згідно з прогнозом уряду, впливатиме в майбутньому. Про це пише УНН з посиланням на Мінекономіки.

Деталі

Заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна на зустрічі з представниками Міжнародного валютного фонду заявила, що для стабільного росту ВВП Україна потребує декілька мільйонів робітників.

За попередніми розрахунками, для того, щоб забезпечити щорічне зростання ВПП до 2030 року на 7%, нам потрібно 4,5 мільйона працівників додатково

- заявила Бережна.

За її словами, у 2021 році офіційний ринок праці охоплював 11,5 млн працівників, коли у 2023 показник зменшився до 9 млн офіційно працевлаштованих українців.

Щоб розв'язати проблему структурного безробіття, держава допомагає людям адаптуватися до змін попиту на ринку праці. Зокрема, пропонуючи опанувати нові для себе, потрібні на ринку професії за допомоги програм навчання чи курсів із підвищення кваліфікації

- пояснили у відомстві. 

Також зазначено, що зараз завершується робота над текстом модернізації трудового законодавства, відповідно до якого ситуація на ринку праці має поліпшитися.

Доповнення

Водночас перший заступник міністра економіки Олексій Соболев зауважив, що за останні пів року ВВП України зріс на 4,1%. За його словами, зростання ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%.

Що стосується прогнозних макропоказників на 2025–2027 роки, то базовий сценарій, затверджений нещодавно урядом, враховує як безпекові фактори, так і інші чинники, частина яких випливає із безпекової ситуації

- додав він.

Нагадаємо

У Мінекономіки заявили, що у червні 2024 року ВВП України збільшився на 1,1% в порівнянні з червнем попереднього року. Загалом, за перші шість місяців року, зростання ВВП оцінено в 4,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі