ukenru
shakhti-na-luganschini-mozhut-sprichiniti-tekhnogennu-katastrofu-vtsa

Шахти на Луганщині можуть спричинити техногенну катастрофу – ВЦА

 • 11481 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. Шахти у Луганській області можуть викликати техногенну катастрофу у разі знеструмлення через мільярдні борги. Про це повідомила прес-служба Луганської військово-цивільної адміністрації, передає УНН.

Так, за словами заступника голови облдержадміністрації Юрія Клименка, на території області є 4 шахти ПАТ "Лисичанськвгуілля" та 4 шахти ДП "Первомайськвугілля".

"До 1 січня енергопостачання на вказані підприємства здійснювала Луганська філія ДП "Регіональні електричні мережі", сума заборгованості перед яким становить понад 1,5 млрд грн. А вже з 1 січня... постачання електричної енергії на вугледобувні підприємства здійснює постачальник останньої надії ДП ЗЕД "Укрінеренерго", яке згідно з правилами роздрібного ринку електричної енергії отримують від споживачів оплату за розподіл та постачання електричної енергії", – йдеться в повідомленні.

Станом на 14 січня вуглевидобувні підприємства отримали рахунки на оплату послуг з розподілу електричної енергії, які необхідно сплатити протягом п'яти банківських днів з моменту отримання. В іншому випадку постачальник електричної енергії подає заявку компанії, яка здійснює розподіл на припинення електропостачання.

У ВЦА зазначили, що вугледобувні підприємства є планово збитковими, коштів від реалізації вугільної продукції та державної підтримки на покриття витрат із собівартості вугільної продукції не вистачає навіть на виплату заробітної плати. Щомісяця ДП "Первомайськвугілля", за інформацією ВЦА, споживає електроенергії на 30 млн грн, а ПАТ "Лисичанськвгуілля" – 20 млн грн.

"Припинення енергопостачання вугледобувних підприємств загрожує не тільки зупинкою виробничої діяльності, накопиченню заборгованості із заробітної плати, сплати податків і зборів, наповненню місцевих бюджетів тощо, а й виникненням техногенної катастрофи, а саме: затоплення гірничих виробок, прилеглих територій та населених пунктів, заповнення гірничих виробок метаном, виходом шахтного газу на поверхню, виникнення займань газу, що може супроводжуватися пожежами та вибухами", – зазначили у ВЦА.

У зв'язку з цим Клименко дав доручення підготувати звернення до Кабінету Міністрів України з проханням провести позачергове урядове засідання, де буде відпрацьовано план подальших дій для недопущення знеструмлення шахт у Луганській області.

Нагадаємо, 3 січня стало відомо, що працівники вже другий день голодують на шахті "Курахівська" ДП "Селидіввугілля" у Донецькій області. Причина протесту – заборгованість із заробітної плати за кілька місяців. Працівники "Селидіввугілля" вирішили припинити своє голодування, на 10-у добу їм виплатили частину зарплати.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП