seul-ta-tokio-blizki-do-ukladennya-ugodi-pro-kompensatsiyu-za-yaponsku-okupatsiyu-koreyi-u-1910-1945-rokakh

Сеул та Токіо близькі до укладення угоди про компенсацію за японську окупацію Кореї у 1910-1945 роках

 • 1035755 переглядiв

Деталі

Уряд Південної Кореї планує оголосити в понеділок про вирішення історичної та юридичної суперечки щодо компенсації людям, змушеним працювати під час японської окупації Кореї у 1910-1945 роках, повідомляє японське агентство Kyodo з посиланням на неназвані дипломатичні джерела.

Міністерство закордонних справ Південної Кореї, відповідаючи на запитання щодо угоди, повідомило, що переговори продовжуються.

«Уряд продовжує різні консультації між дипломатичною владою на всіх рівнях, щоб якнайшвидше знайти розумне рішення, яке відповідає спільним інтересам Кореї та Японії», — йдеться у заяві.

Контекст

Відносини між двома країнами впали до найнижчого рівня за останні десятиліття після того, як Верховний суд Південної Кореї 2018 року зобов'язав японські фірми виплатити компенсацію колишнім підневільним працівникам. П'ятнадцять південнокорейців виграли такі справи, але жоден із них не отримав компенсації.

Сварка переросла у торговельну суперечку. Японія стверджує, що питання про компенсацію було врегульовано відповідно до більш ранніх договорів.

У січні Сеул оприлюднив план компенсації колишнім підневільним працівникам через південнокорейський громадський фонд.

Пропозиція викликала негативну реакцію з боку жертв та їхніх сімей, оскільки вона не включала внески японських компаній, у тому числі тих, які суди Південної Кореї зобов'язали виплатити репарації.

Японія може дозволити своїм компаніям «добровільно» робити внесок у фонд, і обидва уряди прагнуть того, щоб президент Південної Кореї Юн Сук Йоль відвідав Японію цього місяця, повідомляє Kyodo.

Південнокорейське інформаційне агентство Yonhap із посиланням на неназвані джерела в уряді повідомило, що Сеул та Токіо попередньо домовилися про створення «фонду майбутньої молоді» для фінансування стипендій для студентів у рамках угоди.

Японський Nikkei повідомив, що корейський фонд виплатить компенсацію від імені Японії, і японська сторона визнає вибачення та роздуми, зроблені попередніми адміністраціями.

Японське видання Yomiuri повідомило, що Токіо може зняти обмеження на експорт ключових компонентів електроніки до Південної Кореї в рамках угоди, згідно з якою Сеул має відкликати свою скаргу до Світової організації торгівлі з приводу торговельної суперечки.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Сербія не постачає зброю ні росії, ні Україні – Президент

     • 815125 переглядiв

    Олія для коронації Карла III освячена в Єрусалимі

     • 778187 переглядiв

    шойгу вимагає взяти Вугледар за будь-яку ціну – Генштаб

     • 1404434 переглядiв