sered-zakhidnykh-bankiv-ye-uperedzhennia-shchodo-vykorystannia-dokhodiv-aktyviv-rf-na-koryst-ukrainy

Серед західних банків є упередження щодо використання доходів активів рф на користь України

 • 24002 переглядiв

Деякі західні банки застерігають проти плану ЄС використовувати надходження від заморожених російських активів для фінансування озброєнь для України, побоюючись дорогих судових процесів після послаблення санкцій.

Деякі західні банки попереджають про ризики плану ЄС отримати доступ до російських активів. Про це повідомляє Reuters, із посиланням на власні джерела, передає УНН.

Проти пропозицій ЄС щодо перерозподілу на користь України мільярдів євро відсотків, отриманих від заморожених російських активів, виступають деякі західні банки. Вони побоюються, що це може призвести до занадто дорогих судових розглядів.

Лідери Європейського Союзу в четвер обговорили план використання до 3 мільярдів євро (3,26 мільярда доларів) на рік для надсилання зброї в Україну, щоб допомогти Києву боротися з Росією, якій загрожує замороження активів, як і раніше.

Джерела, які відмовилися бути названими через делікатність питання, сказали, що вони поділилися своїми занепокоєннями з політиками Великобританії та єврозони, позначивши ймовірність судового розгляду, коли антиросійські санкції врешті-решт будуть послаблені або скасовані, пише видання.

Контекст

Російські активи, заморожені в ЄС, приносять мільярди. Згідно з планом ЄС, на ці гроші Україна може закупити зброю. Серед найбільших прихильників плану є Німеччина та Франція та інші країни. Естонія хоче зробити ще один крок, - використати всі свої заморожені активи рф для України.

Лідери Європейського Союзу в четвер погодилися продовжити роботу над планом використання до 3 мільярдів євро (3,3 мільярда доларів) на рік для постачання зброї в Україну, намагаючись посилити боротьбу Києва з Росією, яка все ще володітиме основними замороженими активами. . Лідери ЄС заявили, що виручені кошти можуть бути використані протягом кількох місяців.

Масштабна атака рф: пошкоджені десятки об’єктів енергосистеми, аварійні відключення в 7 областях - Укренерго 22.03.24, 11:01

Деталі

Західні банки також зберігають мільярди євро, фунтів стерлінгів і доларів в активах, що належать компаніям і особам, які підпадають під санкції.  10% прибутку від російських активів, що втратили фінансову силу, дозволено тимчасово утримувати у Центральному депозитарії цінних паперів, що базується в Бельгії, - як гарантію від судового розгляду.

Згідно з планом ЄС, близько 90% вилучених грошей буде спрямовано через Європейський фонд миру на закупівлю зброї для України. Решта піде на відновлення та реконструкцію.

Росія каже, що будь-яка спроба заволодіти її капіталом або інтересом є "бандитизмом", який призведе до десятиліть судових позовів проти всіх учасників.

Нагадаємо

Очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський у понеділок у Брюсселі заявив, що заморожені російські активи слід витратити на запобігання наслідкам агресії, та на захист України, а не на її відновлення. Таку думку він висловив польському виданню PAP.

Заморожені російські активи мають бути використані для виплати компенсацій українцям, які постраждали від російської агресії,оскільки росія має сплатити репарації за шкоду, заподіяну її військовими злочинами, вважає Генеральний прокурор України Андрій Костін.

Литва передала Україні системи для боротьби з безпілотниками22.03.24, 14:23

Ігор Тележніков

Війна

    Популярні

    Завтра в Україні не планують відключати світло

     • 53024 переглядiв

    Від Іспанії буде додаткова ППО – Зеленський

     • 78068 переглядiв

    Україна та Португалія підписали угоду про безпеку

     • 75214 переглядiв

    Новини по темі

    Литва передала Україні системи для боротьби з безпілотниками

     • 21334 переглядiв