sbu-povidomyla-pro-pidozru-nastoiateliu-upts-mp-z-khramu-na-okupovanomu-livoberezhzhi-khersonshchyny

СБУ повідомила про підозру настоятелю УПЦ (МП) з храму на окупованому лівобережжі Херсонщини

 • 16442 переглядiв

СБУ оголосила підозру Геннадію Шкілю, настоятелю храму УПЦ (МП) у Голій Пристані. За даними спецслужби, "з перших днів повномасштабної війни протоієрей публічно підтримав збройну агресію рф та захоплення частини території України".

Служба безпеки України поінформувала, що повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який разом із гауляйтером володимиром сальдо закликав до "приєднання" Херсонщини до рф, пише УНН.

Деталі

"Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Геннадія Шкіля – настоятеля храму УПЦ (МП) у тимчасово окупованому місті Гола Пристань на лівобережжі Херсонщини", - повідомили у СБУ у Telegram.

За даними спецслужби, "з перших днів повномасштабної війни протоієрей публічно підтримав збройну агресію рф та захоплення частини території України". "Так, у липні 2022 року Шкіль разом з гауляйтером сальдо взяв участь у прокремлівському "форумі", що проводили у захопленому на той час Херсонському державному університеті. Під час заходу клірик виступив з промовою, де закликав до "приєднання" регіону до складу росії", - вказали у СБУ.

"Потім колаборант дав інтерв’ю російським пропагандистам з окупаційного ТРК "Таврія", в якому схвально висловлювався щодо організації псевдореферендуму рф на Херсонщині", - зазначили у спецслужбі.

Ініційована Службою безпеки експертиза, як повідомляється, підтвердила інформаційно-підривну діяльність клірика.

Геннадію Шкілю заочно повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, забезпечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників); ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

"Оскільки зловмисник переховується на лівобережжі Херсонщини, тривають комплексні заходи для притягнення колаборанта до відповідальності за злочини проти України", - зазначили у СБУ.

Доповнення

У СБУ повідомили, що у травні цього року підозру від Служби безпеки отримав син Геннадія Шкіля – Назар Шкіль.

Юлія Шрамко

Війна

    Популярні

    Новини по темі