ukenru
saudivska-araviya-planuye-potroyiti-pributok-u-girnichopromisloviy-galuzi

Саудівська Аравія планує потроїти прибуток у гірничопромисловій галузі

 • 5331 переглядiв

КИЇВ. 5 грудня. УНН. До 2030 року Саудівська Аравія планує більше ніж утричі збільшити прибутки у гірничопромисловій галузі і спрямувати її на національний добробут, який вимірюється показником ВВП. Про це заявив міністр енергетики королівства Халід аль-Фаліх, передає УНН.

На сьогодні влада країни працює над гірничопромисловою стратегією, яка знаходиться на фінальній стадії розробки, та яка націлена на зростання річної виручки з 64 млрд ріалів (що становить приблизно 17 млрд дол.) до 240 млрд ріалів до 2030 року.

Впровадження нової стратегії заплановане на початку наступного року.

Саудівська Аравія прагне диверсифікувати свою економіку і знизити її залежність від нафти, зосередившись над розробками незайманих запасів бокситів, а також фосфатів, золота, міді й урану.

За словами влади, гірничодобувній галузі необхідні структурні реформи, які в цілому не проводилися десятиліттями, за винятком невеликих золотодобувних підприємств.

За оцінками Мааden, в результаті реалізації стратегії гірнича галузь згенерує річний дохід в 97 млрд ріалів і створить 90 тис. робочих місць протягом 5 років.

За словами Х.Фаліха, нещодавнє відкриття запасів газу на узбережжі Червоного моря, де водночас розташовано багато родовищ металів, допоможуть стимулювати розвиток гірничопромислового сектора.

Нагадаємо, Glencore планує інвестувати понад 10 млн дол. у геологорозвідку у Казахстані.

Загалом, протягом останніх років, у геологічну галузь Казахстану було вкладено 132 млрд дол. прямих інвестицій.

Натомість, за словами міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, в Україні, тільки зараз планують почати залучати приватні інвестиції до розвідки сировинних родовищ, зокрема, уранових.

Разом з тим, у Держгеонадра заявили, що наразі професія геолога в Україні перебуває під загрозою знищення.

Науковці переконані, що ігнорування проблеми геологічної науки загрожує Україні втратою цілих галузей

Так, казенне підприємство “Кіровгеологія”, яке єдине в країні спеціалізується на геологічному вивченні надр, сьогодні повністю занедбане державою. Кращі науковці і фахівці звідти тікають, техніка не оновлюється, фінансування немає.

Більше того, очолювати КП “Кіровгеологія” призначили людину, яка за даними ЗМІ, не має профільної освіти і досвіду роботи.

Українські Національні Новини

Новини Світу