sanktsii-ssha-zupynyly-postavky-z-rosiiskoho-proektu-arktyk-sph-2-bloomberg

Санкції США зупинили поставки з російського проекту "Арктик СПГ 2" - Bloomberg

 • 29295 переглядiв

Проект "Арктик СПГ 2" затримується через санкції США, що призвело до зростання цін на газ у Європі

Початок поставок з нового російського проекту з виробництва скрапленого природного газу буде відкладено після того, як компанія оголосила форс-мажорні обставини щодо поставок через санкції США. На тлі цієї новини ціни на газ у Європі зросли. Про це 21 грудня повідомило Bloomberg, пише УНН.

Деталі

Як повідомляється з посиланням на джерела, російське ПАТ "Новатек", яке займається проектом "Арктик СПГ 2", надіслало повідомлення про форс-мажорні обставини деяким покупцям об'єкта. За їхніми словами, санкції, введені США щодо проекту в листопаді, наразі унеможливлюють поставки.

"Хоча перспективи "Арктик СПГ 2" вже були затьмарені через заходи США, цей крок є серйозними проблемами для проекту і може обмежити додаткові поставки СПГ на світовий ринок цієї зими", - пише видання.

"Новатек" планував почати виробництво на першій із трьох ліній до кінця року з метою отримати перші поставки із заводу на початку 2024 року.

Форс-мажорні обставини "не обов'язково означають, що СПГ з "Арктик СПГ 2" не експортуватимуть, а лише те, що зовнішні чинники, найімовірніше, завадять "Новатеку" виконати всі свої контрактні зобов'язання", заявив у дослідницькій записці аналітик Energy Aspects Ltd. Джейк Горслен.

Європейські ціни на газ зросли на 8,3%, а потім піднялися на 2% і сягнули 34,20 євро за мегават-годину. Акції "Новатеку" відкотили назад раніше досягнуте зростання в москві, впавши на цілих 4,8% і досягнувши найнижчого рівня на закритті з липня.

"Арктик СПГ 2" має вирішальне значення для прагнення росії збільшити виробництво СПГ більш ніж утричі до кінця десятиліття. Завод також забезпечуватиме значну частину поставок СПГ, які, як очікується, будуть у 2024 році, повідомив Телон Кастер, аналітик Bloomberg Intelligence.

"Якщо проект буде істотно відкладено або наступного року не буде відвантажено поставки, це серйозно обмежить зростання світових поставок СПГ - приблизно до 2,5% проти 3,5%, які ми прогнозували, - сказав він. - Зростання пропозиції нижче, ніж очікувалося, може призвести до зростання цін і посилення волатильності".

Доповнення

"Новатеку" належить 60% акцій проекту. Частина, що залишилася, належить французькій TotalEnergies SE, китайським CNPC і Cnooc, а також консорціуму японського торгового дому Mitsui & Co. і Jogmec.

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Відтоку чоловіків з України немає - прикордонна служба

     • 28636 переглядiв

    До Києва приїхав новий очільник МЗС Польщі Сікорський

     • 30434 переглядiв

    Херсон під ударом армії рф, вибухи чути у середмісті - МВА

     • 34721 переглядiв