ukenru
samit-iz-zelenskim-zseredini-osnovni-pidsumki-dosyagnennya-ta-maybutni-tsili

Саміт із Зеленським зсередини: основні підсумки, досягнення та майбутні цілі

 • 18996 переглядiв

КИЇВ. 18 червня. УНН. У вівторок відбувся відеосамміт ЄС - "Східне партнерство" за участю Президента України Володимира Зеленського, президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляйен, президента Європейської ради Шарля Мішеля і головного дипломата ЄС Жозепа Борреля. Основною локацією саміту було місто Загреб. Деталями переговорів поділився почесний Консул України в Хорватії Івіца Піріч, висловивши також впевненість в активізації українсько-хорватської співпраці, передає УНН з посиланням на українське консульство.

"Лідери ЄС та глави держав обговорили довгострокові цілі політики "Східного партнерства", які повинні бути затверджені фізично на саміті на початку 2021 року. Я впевнений в активізації українсько-хорватської співпраці та налагодженні коопераційних зв'язків після повного подолання коронавірусної загрози. Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович є давнім другом України. Він персонально поспілкувався під час відеоконференції з Президентом України Володимиром Зеленським та ще раз підтвердив, що незмінно підтримує територіальну цілісність, суверенітет і євроінтеграційні прагнення України, на що його український колега відповів словами подяки і вдячності", - розповів почесний консул.

Що стосується ключових економічних сфер, він зазначив що бачить їх розвиток в будівництві, енергетиці, фармацевтиці, металургії, суднобудуванні, туризмі, продуктах харчування та винах, інвестуванні в нерухомість і в готельному бізнесі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський на саміті "Східного партнерства": Україна вимагає повноправного членства в ЄС

Крім того, за словами дипломата, українсько-хорватські бізнес-форуми, які проводяться, в тому числі і за допомогою його офісу, допомогли українському бізнес-співтовариству встановити прямі ділові контакти з потенційними хорватськими партнерами і отримувати інформацію про попит і цінову ситуацію на актуальних для них хорватських ринках.

"При цьому однією з найважливіших, я вважаю, є гуманітарна складова. Ми вже оздоровили майже 2000 дітей і військовослужбовців ЗСУ і продовжимо цей напрямок, навіть в умовах, коли світова пандемія поставила перед нами нові виклики", - зазначив Піріч.

Також своїми думками про результати сьогоднішньої зустрічі поділився глава Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський заявив, що Україна здатна вплинути на зміцнення стабільності і безпеки на Європейському континенті

"Сам формат співпраці "Східного партнерства" з ЄС, до якого входять Україна, Молдова, Грузія, Білорусь, Азербайджан і Вірменія має для нас стратегічне значення. Україна поділяє прагнення створити спільну зону загальної демократії, процвітання і стабільності. Східне партнерство має сприяти інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС. І Конференція якраз окреслила для спільного вирішення загальні і глобальні проблеми в широкому спектрі галузей", - зазначив торговий представник.

Так само як і консул, він вказав на те, що Україна відчуває підтримку Хорватії на шляху зближення з Європою і вдячна за неї, а приклад Хорватії є дуже цінним для нашої країни.

Чижиков також подякував дипломату за зусилля, завдяки яким відбулася низка двосторонніх бізнес-форумів України і Хорватії.

"Головне, до чого ми прагнемо, - прискорити інтеграцію з ЄС в тих сферах, де її відчують українські громадяни і бізнес. Ми хочемо, як можна швидше отримати "промисловий безвіз" для українських товарів, спрощення митних процедур і умов ведення бізнесу, наблизити наші ринки і основні сфери життя до європейських норм і правил.

Ми вдячні Хорватії за обмін досвідом, зокрема, щодо адаптації національного законодавства до стандартів ЄС, проведення переговорів з ЄС, доступу до фондів ЄС, організації євроінтеграції всередині країни. Україна не повинна втратити можливість максимально використовувати всі можливості і стимули "Східного партнерства" для розвитку взаємовигідних відносин", - наголосив він.

Нагадаємо, на саміті Східного партнерства Президент Володимир Зеленський заявив, що учасники СП повинні зосередитися на сферах, які до карантину залишилися без уваги, зокрема на цифровізації і кредитах для малого і середнього бізнесу.

Українські Національні Новини

Політика