saakashvili-mi-na-finalniy-stadiyi-moyeyi-vbivchoyi-spetsoperatsiyi

Саакашвілі: "Ми на фінальній стадії моєї вбивчої спецоперації"

 • 1526133 переглядiв

Що передувало

Його заяви з'явилися після того, як лікарі повідомили журналістів раніше в середу, що його здоров'я серйозно погіршується через різку втрату ваги.

Лікарка опозиційного політика Тамара Даварашвілі заявила на пресконференції, що Саакашвілі незабаром може опинитися в реанімації.

"Стан пацієнта стає важким, - сказала вона. - Його вага і маса тіла надзвичайно малі, наступним етапом може стати відділення інтенсивної терапії". Вона додала, що Саакашвілі, який важив 115 кілограмів, коли його посадили до в'язниці у жовтні 2021 року, зараз важить лише 67 кілограмів.

Даварашвілі описала його як "слабкого і прикутого до ліжка і сказала, що у нього болять кінцівки".

Деталі

У заяві, опублікованій у Facebook, Саакашвілі сказав, що призначені державою лікарі "відмовилися лікувати мої основні захворювання, включаючи отруєння важкими металами та анорексію".

Він звинуватив правлячу партію Грузії, проурядові ЗМІ і лікарню в тому, що вони є частиною "спецоперації з мого вбивства, фінальний етап якої ми спостерігаємо".

"Я звертаюся до Грузії та світу, не дозволяйте цій злочинній корпорації здійснювати свої злі наміри", - написав він.

Доповнення

Саакашвілі перебуває у лікарні з минулого року після того, як відмовлявся від їжі протягом 50 днів на знак протесту проти його затримання, яке, на думку правозахисних груп, є політично вмотивованим.

Група американських лікарів заявила, що Саакашвілі страждає від серйозних неврологічних, шлунково-кишкових та ортопедичних захворювань. Вони заявили, що погіршення його здоров'я сталося внаслідок "катувань" у в'язниці.

Американський токсиколог Девід Сміт заявив у 2022 році, що тести показали, що Саакашвілі зазнав отруєння важкими металами, перебуваючи під вартою.

Минулого тижня Європарламент ухвалив резолюцію з вимогою до уряду Грузії звільнити Саакашвілі та дозволити йому лікуватися за кордоном.

Сполучені Штати та Євросоюз висловили стурбованість станом Саакашвілі та закликали Тбілісі забезпечити захист його прав.

Президент України Володимир Зеленський звинуватив Грузію у "повільному вбивстві" Саакашвілі та вимагав перевести його в українську чи західну клініку.

Польські лідери зробили аналогічні заклики.

Уряд Грузії наполягає на тому, що про Саакашвілі виявляється належна турбота і що його права захищаються.

Додамо

На початку лютого суд у Грузії відхилив клопотання Саакашвілі про відстрочку його шестирічного вироку. Саакашвілі був заочно засуджений за зловживання службовим становищем до шести років позбавлення волі у 2018 році.

Його тюремне ув'язнення спровокувало найбільші антиурядові протести в Грузії за останні десятиліття, коли на вулиці вийшли десятки тисяч людей.

Саакашвілі прийшов до влади внаслідок мирної "революції троянд" у 2003 році.

За час свого перебування на посаді президента з 2004 по 2013 рік він провів масштабні політичні та економічні реформи та налагодив тісніші зв'язки із Заходом.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі