ukenru
rozvitok-ipoteki-nayblizhchim-chasom-bude-zalezhati-vid-partnerskikh-program-ekspert

Розвиток іпотеки найближчим часом буде залежати від партнерських програм - експерт

 • 9548 переглядiв

КИЇВ. 4 квітня. УНН. У 2019 році розвиток іпотеки багато в чому буде залежати від розвитку спільних програм з кредитування покупки житла на первинному ринку між забудовниками і комерційними банками. Таку думку за результатами I кварталу 2019 року висловила головний редактор онлайн-журналу про новобудови 3m2 Вікторія Берещак, повідомляє УНН.

Посилаючись на дані представників деяких великих банків, Вікторія Берещак зазначила, що в 2019 році за рахунок спільних програм з кредитування кількість виданих іпотечних кредитів може збільшитися до 30%.

"У 2019 році розвиток іпотеки йде по 2 головних напрямках: з одного боку, - це збільшення кількості забудовників Києва і Київської області, які нададуть потенційним покупцям можливість скористатися спільним з банками іпотечними програмами, а з іншого боку - це активний розвиток спільних іпотечних програм в великих обласних центрах країни таких, як Львів, Одеса, Харків, Дніпро", - сказала Вікторія Берещак.

На її думку, саме такі програми дають можливість банкам знизити відсоткову ставку на перший період погашення кредиту (переважно 1-2 роки), а також є стимулом для позичальника достроково погасити взятий кредит.

Вікторія Берещак зазначила, що на сьогодні одним з головних стримуючих факторів розвитку іпотечного кредитування є висока процентна ставка, яка повністю залежить від рівня інфляції в країні. Вона нагадала, що зараз кредитні ставки банків прив'язані до облікової ставки НБУ, що на сьогодні становить 18%, а кредитні ж ставки варіюються від 22% до 25%.

Як повідомляв УНН, сьогодні питання розвитку іпотеки беруть на себе забудовники спільно з банками, запускаючи спеціальні програми. Так, наприклад, найбільший столичний забудовник "Київміськбуд" надає іпотеку в рамках співпраці з трьома банками, в тому числі і "Глобусом". Глава ХК "Київміськбуд" відзначає величезний попит на нове житло.

"Запит на нові об'єкти, щонайменше в "Київміськбуді", дуже великий. Як і потреба людей у житлі в цілому. Що стосується собівартості будівництва, то, на думку наших аналітиків, і на думку інших експертів галузі, вона буде і далі зростати. Прогнозуємо зростання на 15-20%", - вважає Кушнір.

А для того, щоб підтримати цей попит, забудовник пропонує інвесторам низку фінансових інструментів, серед яких не тільки іпотека, але і розстрочка та інші програми лояльності.

Відзначимо, що, згідно зі статистикою, в перенаселеному житлі проживає 45% населення України, тоді як в Європі - тільки 17%.

Українські Національні Новини

Економіка