ukenru
rozkopki-i-doslidzhennya-u-grushovichakh-zaversheni-rezultati-ogolosyat-u-ponedilok

Розкопки і дослідження у Грушовичах завершені: результати оголосять у понеділок

 • 9098 переглядiв

КИЇВ. 27 травня. УНН. На цвинтарі у польських Грушовичах закінчено дослідження. Метою розкопок було встановлення, чи на місці демонтованого пам’ятника, присвяченого воїнам УПА, є останки членів українського формування. Результати оголосять у понеділок, передає УНН із посиланням на “Польське радіо”.

За інформацією ЗМІ, співробітники Бюро пошуків та ідентифікації Інституту національної пам’яті Польщі у суботу пізно ввечері закінчили археологічні дослідження на цвинтарі в Грушовичах неподалік Перемишля. Метою розкопок, що тривали три дні, було встановлення, чи у місці пам’ятника, присвяченого воїнам УПА, що стояв там до минулого року, є, як стверджує українська сторона, останки членів українського формування.

Офіційного повідомлення, як сказав представник Інституту національної пам’яті у Ряшеві Боґуслав Клєщинський, треба очікувати в понеділок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знахідка у польських Грушовичах не виключила поховання воїнів УПА

Клєщинський повідомив, що під час археологічних робіт “відкрито низку поховань жінок, чоловіків та дітей різного віку”.

У той же час він підкреслив, що “наразі немає підстав стверджувати, що це поховання, пов’язані з військовою діяльністю”. І, як додав: “це все, що ми можемо сказати про це на даний момент”.

Нагадаємо, 25 травня під час археологічних робіт, які проводяться управлінням з пошуку та ідентифікації Інституту національної пам'яті Польщі на кладовищі в Грушовичах під Перемишлем, були виявлені поховання.

Інститут національної пам’яті Польщі 24 травня почав ексгумацію останків у Грушовичах, щоб з’ясувати, чи поховані там члени УПА. Долучитись до розкопок запросили українську сторону, і українці долучилися як спостерігачі.

При цьому в ІНП Польщі заявили, що якщо на місці розібраного монументу у Грушовичах знайдуть останки, то кожна похована там людина матиме свою могилу, але, напевно, там не буде пам’ятника на честь УПА.

Українські Національні Новини

Новини Світу