ukenru
rosiyskiy-litak-ne-proyde-rf-ne-zmozhe-perekinuti-sili-do-pridnistrovya-cherez-povitryaniy-prostir-rumuniyi-ekspert

Російський літак не пройде: рф не зможе перекинути сили до Придністров’я через повітряний простір Румунії – експерт

 • 618731 переглядiв

КИЇВ. 4 травня. УНН. Румунія не дасть перемістити російський контингент до невизнаної “ПМР” через свій повітряний простір. Таке переконання УНН висловив військовий експерт, полковник Сергій Грабський.

Цитата

“Я можу відкрито стверджувати, що у зв’язку з забороною прольоту літаків росії над територією Євросоюзу і Румунії зокрема, можливість забезпечення переміщення якогось питомого контингенту у район Придністров’я виключена гарантовано”, - сказав співрозмовник УНН.

Деталі

Так, з його слів, російські літаки, які піднялись з військової бази в тимчасово окупованому Севастополі, одразу відслідковуються. Вони мають напрямок польоту. Системи дальнього радіолокаційного знаходження фіксють ці польоти, їм назустріч піднімається винищувальна авіація НАТО.

“Якщо вони бачать, що ці літаки належать до військово-повітряних сил російської федерації і намагаються вторгнутись у повітряний простір країни-члена Альянсу, вони отримають попередження а потім вони знищуються, якщо тільки вони зайшли без погодження і попередження у повітряний простір країни-члена Альянсу”, - каже Грабський.

Фахівець зазначив, що для прийняття такого рішення країні НАТО, якою зокрема є і Румунія, не потрібно скликати консультації за статтею 5 Вашингтонського договору.

“Це загально відома практика: перехоплювачі піднімаються, супроводжують і примушують порушника повітряного простору або залишити повітряний простір цієї країни, або вони його примусово садять, під прицілом, унеможливлюючи будь-які діїї з його боку”, - додав він.

Додамо

У мережі з’явилась думка про те, що росія для дестабілізації ситуації в Молдові могла б перекинути військовий контингент на територію Придністров’я через повітряний простір Румунії за допомогою транспортних літаків.

Раніше

Влада невизнаного "Придністров’я" 25 квітня повідомила, що "Міністерство держбезпеки" у Тирасполі обстріляли з гранатометів. Українські розвідники заявили, що ці вибухи є провокацією, яку організувала федеральна служба безпеки рф для нагнітання та нарощування антиукраїнських настроїв.

Ранком 26 квітня у "Придністров'ї" повідомили про ще два вибухи. Сказали, що ними були пошкоджені дві антени, які ретранслювали радіо росії.

Генштаб ЗСУ раніше повідомляв, що росія хоче залучити бойовиків із невизнаного "Придністров'я" у війні проти України, але у них низька мотивація.

За інформацією Генштабу ЗСУ станом на 3 травня, у Придністровському регіоні Республіки Молдова обстановка залишається складною. Повідомляється, що у невизнаній “республіці” готується евакуація родин офіцерів оперативної групи російських військ.

Українські Національні Новини

Політика