rosiyani-oblashtuvali-shpigunskiy-punkt-na-dakhu-posolstva-v-kishinevi-zmi

Росіяни облаштували "шпигунський пункт" на даху посольства в Кишиневі – ЗМІ

 • 312965 переглядiв

КИЇВ. 25 липня. УНН. На даху російського посольства в Кишиневі з 2015 року відбувається підвищена активність таємничих людей та до аномальної зростає кількість антен. Журналісти The Insider змогли ідентифікувати особистості візитерів та функціонал конструкцій на даху, перадає УНН

Деталі

На даху російського посольства в Кишиневі з кожним роком зростає кількість тарілок і пристроїв, що передають, і постійно з'являються якісь таємничі люди. Особливо часто рух на даху відбувається перед виборами президента, парламенту чи візитами до Молдови іноземних делегацій, зазначає видання.

Так було напередодні Євросаміту, що пройшов 1 червня, і в травні після хакерської атаки на урядові мережі, коли тисячі секретних документів потрапили до рук зловмисників.

Jurnal TV (Молдова) та The Insider ідентифікували людей на даху посольства: вони виявилися засекреченими офіцерами зв'язку з ГРУ та СЗР, тісно пов'язаними з хакерськими угрупованнями, які зламували пошту Ангели Меркель, Емманюеля Макрона та Гілларі Клінтон.

Підвищену активність у Молдові російська розвідка почала проявляти з 2015 року, коли москва остаточно зробила ставку на соціаліста Ігоря Додона, який за рік зайняв крісло президента країни. Прокремлівському ставленику потрібна була підтримка дружніх спецслужб, і в Кишинів зачастили кадрові офіцери гру, сзр, 5-ї служби фсб та співробітники молдавського відділу управління президента з міжрегіональних та культурних зв'язків із зарубіжними країнами, кістяк якого складають вихід.

Так, за даними джерела The Insider у прикордонній службі Молдови, країну відвідували особи, що служать у радіорозвідці ГРУ, а деякі з них є фахівцями з прослуховування телефонів або зламування комп'ютерних мереж. Крім «слухачів» та хакерів з військової розвідки, на даху посольства було помічено 23 офіцери з технічного управління СЗР, весь список імен та прізвищ є в редакції.

Молдовські журналісти з Jurnal TV зауважили, що, як тільки з москви прибуває чергова партія «туристів», на даху посольства одразу починається метушня з антенами. Загалом вони нарахували 28 тарілок, «штирів», передавальних або приймаючих пристроїв, встановлених на дахах як самого посольства, так і сусідньої будівлі, де мешкають дипломати та техперсонал. Це набагато більше, ніж у рекордсмена за кількістю антен — посольства рф у Бельгії.

Більшість тарілок і антен знаходяться на житловій будівлі, що стоїть поруч із посольством, яку російські дипломати звуть «нашим готелем». На даху «готелю» встановлені класичні супутникові тарілки, ґрати Яги-Уда, магнітні петлеві антени та вертикальні штирі.

Як розповіли фахівці, за допомогою параболічних антен можна встановлювати супутниковий зв'язок, мікрохвильову ретрансляційну лінію або посилювати сигнал бездротового інтернет-маршрутизатора. А ще така антена може визначати місце розташування кораблів, літаків та керованих ракет. Параболічні антени перехоплюють сигнали супутникової телефонії, наприклад системи Thuraya, що дозволяє прослуховувати телефонні переговори майже у всіх європейських країнах.

З періодичністю у 2–3 роки у російському посольстві відбувається ротація «слухачів» та фахівців зі зламування комп'ютерних мереж. Джерело у прикордонній службі Молдови повідомило виданню, що дружини офіцерів розвідки підозріло часто літають до москви і назад. Найчастіше в ручній поклажі знаходяться 5-6 флешок і жорсткі диски.

"Ми думаємо, що цих жінок використовують як кур'єрів для перевезення занадто важких файлів. Вони користуються дипломатичним імунітетом і доглядати їх, на жаль, ми не маємо права",- зазначило джерело.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посадовиця Укрзалізниці збирала дані для атаки росії на логістичні шляхи Сил оборони - СБУ

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Морпіхи знищили російський ударний гелікоптер Ка-52

     • 171833 переглядiв

    Штати уважно стежать за справою Саакашвілі – Держдеп

     • 181856 переглядiв

    Зеленський змінив склад Ставки

     • 200795 переглядiв