ukenru
rosiya-zaklikaye-nato-vidklikati-obitsyanku-pro-chlenstvo-ukrayini-ta-gruziyi-v-alyansi

Росія закликає НАТО відкликати обіцянку про членство України та Грузії в Альянсі

 • 21597 переглядiв

КИЇВ. 10 грудня. УНН. Росія наполягає на тому, щоб НАТО відкликало обіцянку про членство України і Грузії в Альянсі шляхом дезавуювання рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про те, що "Україна і Грузія стануть членами НАТО". Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Росії, передає УНН.

Цитата

"У корінних інтересах європейської безпеки необхідно офіційно дезавуювати рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про те, що "Україна і Грузія стануть членами НАТО", як таке, що суперечить зобов'язанню лідерів усіх держав-учасниць ОБСЄ — "не зміцнювати свою безпеку за рахунок безпеки інших", — йдеться в заяві.

Деталі

Російський МЗС наполягає на цьому рішенні відштовхуючись від зобов'язань НАТО щодо неподільності безпеки в Євроатлантиці і на всьому просторі ОБСЄ.

Повідомляється, що даний принцип був вперше продекларований в Гельсінському Заключному акті, а потім перепідтверджено і посилено в Паризькій хартії для нової Європи 1990 р., в якій зазначено: "безпека кожного нерозривно пов'язана з безпекою всіх інших".

"Проте в порушення принципу неподільності безпеки — як і в порушення обіцянок, що давалися радянському керівництву — всі ці роки НАТО послідовно просувався на схід, ігноруючи висловлювані Москвою заклопотаності, причому кожен раз натівське поповнення додавало цьому блоку оскаженілої антиросійської зарядженості", — зазначає МЗС РФ.

Крім того, Росія пов'язує можливий вступ України до НАТО з ризиками масштабного військового конфлікту в Європі. У заяві йдеться про те, що Альянс нібито підштовхує Київ до "агресивних кроків".

"Взято курс на втягування України в НАТО, що загрожує появою там ударних ракетних комплексів з мінімальним підлітним часом до Центральної Росії та інших дестабілізуючих озброєнь. Така безвідповідальна поведінка створює неприйнятні загрози нашій безпеці, провокує серйозні військові ризики для всіх залучених сторін, аж до масштабного конфлікту в Європі", — вважають в Росії.

Додамо

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що захід не повинен ні потурати Росії, погоджуючись на переговори щодо "гарантій" про нерозширення НАТО, ні робити Росії подарунки, відкидаючи їх.

Контекст

7 грудня відбулися двосторонні переговори президентів США Джо Байдена і РФ Володимира Путіна у форматі телемосту, які тривали дві години.

Під час зустрічі Путін заявив, що його турбує можливість вступу України в НАТО. Він вважає, що за цим піде розміщення в Україні військових баз і загрозливої для Росії зброї.

При цьому, Президент США сказав, що в разі вторгнення РФ в Україну, Сполучені Штати зміцнять східний фланг НАТО, а також нададуть Києву більше військової допомоги.

Українські Національні Новини

Політика