ukenru
rosiya-stvoryuye-lobi-v-parye-schob-nalezhati-do-kola-demokratichnikh-krayin-politolog

Росія створює лобі в ПАРЄ, щоб належати до кола демократичних країн – політолог

 • 7932 переглядiв

За словами експерта, ПАРЄ на сьогодні структура маловпливова, це не Європейський Союз, це навіть не ОБСЄ, але для Росії цей плацдарм важливий

КИЇВ. 29 червня. УНН. Росія намагається зміцнити своє лобі в Парламентській Асамблеї Ради Європи, щоб належати до кола демократичних країн. Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспонденту УНН повідомив політолог, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

"Такий проект (створення проросійської депутатської групи в ПАРЄ - ред.) я вважаю ймовірним, оскільки Педро Аграмунта застукали "на гарячому". По суті, мається на увазі його сирійська поїздка на літаку російському, тому там його російські кінці стати помітними і зрозуміло, що та активність, до якої вдалася українська сторона, показуючи, хто є керівник ПАРЄ, вона в принципі породжує зворотню реакцію. В принципі ПАРЄ на сьогодні структура маловпливова, це не Європейський Союз, це навіть не ОБСЄ, але для Росії цей плацдарм важливий. Тим більше, коли мова йде про те, що перша особа цієї організації стала фактично своєю. Тому втрата такого бійця є відчутною, тому перебування в рядах Ради Європи, в Парламентській Асамблей, все ще є підтвердженням того, що країна, мовляв, демократична, хоча ми розуміємо, що Росія зараз надзвичайно далека від демократії. Для Росії цей плацдарм Ради Європи залишається важливим. Вона таким чином продовжує перебувати в колі демократичних країн", - зазначив М.Гончар.

Він зазначив, що Росію, Туреччину та Азербайджан складно назвати демократичними країнами. Проте, якщо ми говоримо про Італію, чи Іспанію, то це країни, які є демократичними, але вони відомі своєю проросійською позицією.

"...виглядає доволі логічним, якщо така група з'явиться, але я не переоцінював би її можливості. Українська сторона сьогодні наполягає на тому, щоб П.Аграмунт покинув свою посаду, а отже його будуть захищати, і, ймовірно, реалізується якийсь мобілізаційний сценарій на захист П.Аграмунта", - додав експерт.

М.Гончар нагадав, що ПАРЄ на сьогодні обходить стороною питання політичних в’язнів, які утримуються в Росії, які піддані репресіям, які знаходяться на території окупованого Криму – це і кримськотатарські активісти, і українські громадяни, і лідери кримських татар, до яких застосовуються методи каральної психіатрії.

"На все це ПАРЄ не реагує", - зазначив політолог.

За його словами, важливим є те, що питання візиту П.Аграмунта в Сирію висвітлило серйозну проблему "корумпованості європейських структур, адже за просто так на літаку військово-транспортної авіації в Сирію не полетять".

"Чому на цю подію була така болісна реакція? Тому що, якби було якесь подальше розслідування, воно б могло виявити низку інших фактів. Це не просто майданчик для інформбаталій, за цим стоять явища більш серйозного порядку - яким чином Росія на 4-му році агресії проти України все ще підтримує картину того, що це не агресія Росії проти України, а громадянський конфлікт в Україні. В тому що ця інтерпретація часто бере гору в європейських колах, це заслуга не тільки російської масованої пропаганди. Це явища більш глибокого порядку. За цим стоять певні інтереси і дії, які можна було б віднести до розряду корупційних, коли потрібні в потрібний час в потрібному місті говорять словосполучення "громадянська війна", конфлікт в Україні і не використовують словосполучення "агресія Росії", і в ПАРЄ це теж промовляється", - резюмував М.Гончар.

Нагадаємо, перший заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка в парламенті Олексій Гончаренко повідомив, що у ПАРЄ російське лобі намагається створити депутатську групу з представників низки країн і залучити до неї П.Аграмунта.

Українські Національні Новини

Політика