ukenru
rosiya-nikomu-ne-proponuvala-obmin-sentsova-klimkin

Росія нікому не пропонувала обмін Сенцова – Клімкін

 • 7706 переглядiв

КИЇВ. 2 жовтня. УНН. Російська Федерація не веде переговорів щодо обміну українського режисера Олега Сенцова, засудженого до 20 років ув’язнення в Росії, ні з США, ні з Україною. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі телеканалу ATR, передає УНН.

"Поки що вони нікому це не казали – ні нам, ні американцям. Якщо вони в якийсь момент захочуть почати переговори про звільнення Сенцова, звичайно, я буду з ними говорити", - зазначив міністр.

За його словами, Україна буде розглядати всі запропоновані варіанти обміну в’язня Кремля, однак ідея, озвучена російськими ЗМІ, викликає в нього "розрив мозку". Так, на думку П.Клімкіна, не можна ставити на один щабель відомого на весь світ політв’язня і "невідомо кого". Як зазначив міністр, система верховенства права США не дозволить обмін бранця Кремля на американських злочинців, засуджених за торгівлю зброєю.

Крім того, на переконання П.Клімкіна, США не будуть вирішувати питання звільнення українських громадян, ув’язнених в РФ з політичних мотивів, "через голову України".

"Якісь розмови зі США, що це буде через голову України... США так робити не будуть. Я обговорював на багатьох зустрічах в Нью-Йорку і питання політв'язнів, і питання звільнення заручників - це 100%", - підкреслив він.

На його думку, інформація про подібний обмін невипадково з'явилася в російських ЗМІ – на переконання Клімкіна, з боку РФ це був типовий вброс інформації задля "початку торгів і підняття ставок" в переговорному процесі з США.

Нагадаємо, Держдепартамент США розкритикував можливість, про яку поінформували ЗМІ, обміну українського режисера-політв’язня Олега Сенцова, який відбуває незаконне покарання в РФ, на росіян, засуджених та перебуваючих під вартою в США.

Раніше російське видання “Новая газета” з посиланням на власне джерело, близьке до переговорів щодо обміну полоненими між Росією і Україною, опублікувало інформацію про те, що нібито головною умовою для повернення Олега Сенцова на територію України є видача Росії її громадян, засуджених у США.

Українські Національні Новини

Політика