ukenru
rosiya-namagayetsya-peredati-zaes-rosatomu-kotin

росія намагається передати ЗАЕС "Росатому" - президент "Енергоатому"

 • 194544 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. росія намагається передати Запорізьку атомну електростанцію з-під контролю України до "Росатома". Про це повідомив президент "Енергоатому" Петро Котін у коментарі BBC, інформує УНН.

Деталі

За словами Котіна, затримання гендиректора ЗАЕС Ігоря Мурашова відбулося тоді, коли російський диктатор володимир путін оголосив про анексію чотирьох областей України, серед яких і Запорізька.

Він зазначив, що за два дні до викрадення, до станції з візитом приїхали представники російської державної корпорації з атомної енергії "Росатом" і повідомили, що ЗАЕС "перейде до їх контролю у зв'язку з анексією регіону". Котін зауважив, викрадення Мурашова, ймовірно, пов'язано зі спробою змусити його прийняти передачу.

Цитата

"Вони намагаються змусити його (Мурашова, - ред.) прийняти перехід Запорізької АЕС від України до "Росатому". Але я впевнений, що він проти цього. Раніше він багато разів відмовлявся приймати "руський мір" і так далі", — сказав Котін.

Контекст

У п'ятницю, 30 вересня 2022 року, близько 16:00 генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов був затриманий рашистським патрулем дорогою від станції до Енергодару.

Котін закликав гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та керівника ВАО АЕС Тома Мітчелла залучити всі можливі заходи для термінового звільнення Мурашова із полону.

Україна рішуче засудила затримання окупантами гендиректора ЗАЕС та закликала негайно його звільнити.

росія заявила МАГАТЕ, що затримала Ігоря Мурашова для "тимчасового допиту".

Українські Національні Новини

Політика