ukenru
rosiya-namagayetsya-diskredituvati-zakhidni-vaktsini-proti-covid-19-borrel

Росія намагається дискредитувати західні вакцини проти COVID-19 - Боррель

 • 14510 переглядiв

КИЇВ. 2 березня. УНН. Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель стверджує, що Росія активно займається дезінформацією, щоб очорнити демократію Євросоюзу і послабити міжнародну співпрацю. Зокрема, кампанія Кремля з дезінформації торкається тем, пов'язаних з пандемією. Про це Боррель заявив у понеділок, 1 березня, виступаючи на слуханнях спеціального комітету Європейського парламенту щодо іноземного втручання в демократичні процеси ЄС, передає УНН з посиланням на DW.

Деталі

За словами очільника європейської дипломатії, кампанії з поширення неправдивої або такої, що вводить в оману, інформації особливо згубні в світлі пандемії, оскільки фактично можуть поставити під загрозу життя людей.

"Ми бачили, як прокремлівські канали поширювали твердження про те, що носити маски марно, або підігрівали голоси проти локдауну", - навів приклад Жозеп Боррель, додавши, що останнім часом метою таких дій є вакцини проти COVID-19 і так звана вакцинна дипломатія.

За його словами, Росія намагається дискредитувати західні вакцини і їх виробників, вихваляючи свою власну.

"Наприклад, прокремлівські ЗМІ широко висвітлювали твердження про те, що після отримання вакцини Pfizer/BioNTech у людей виникали побічні ефекти і вони нібито навіть вмирали", - заявив топ-дипломат.

Розповідаючи про свій візит до Москви на початку лютого, Боррель заявив, що російській владі не сподобалося, коли він спробував почати конструктивний діалог.

"Вони не хотіли, щоб я говорив про речі, які вони не цінують: про права людини, наприклад, а також про справу Навального. Ми бачили умисне і скоординоване маніпулювання, кампанію дезінформації проти Європейської зовнішньополітичної служби", - додав він.

Контекст

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель перебував у Москві з візитом 4-6 лютого.

За підсумками поїздки він заявив, що ЄС і РФ провели "відкритий і чесний" діалог з усіх питань двосторонніх відносин - від боротьби з пандемією нового коронавірусу, глобальної зміни клімату і відновлення Спільного всеосяжного плану дій щодо ядерної програми Ірану до розбіжностей щодо України, підтримки Брюсселем Навального і висилки з Росії західних дипломатів, які брали участь в акціях протесту. При цьому на наступний день він поширив окрему заяву, у якій назвав організацію пресконференції в Москві "агресивною".

Група європарламентарів закликала до відставки очільника дипломатії ЄС Жозепа Борреля після його "принизливої" поїздки в Москву, яка завдала "серйозної шкоди репутації Європейського Союзу".

Тоді ж, на спеціальних слуханнях в Європарламенті, присвячених його візиту в Росію 4-6 лютого - Боррель заявив, що ЄС повинен ухвалити "рішення століття" про співпрацю або конфронтацію з Росією.

Українські Національні Новини

Новини Світу