ukenru
rosiya-maye-diznatisya-de-prokhodyat-yiyi-kordoni-prezident-gruziyi

росія має "дізнатися, де проходять її кордони" - президент Грузії

 • 1031004 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Президент Грузії заявила, що росія має відмовитись від майже 15-річної окупації території її країни в рамках можливої мирної угоди, щоб покласти край війні кремля в Україні. Про це пише Bloomberg, передає УНН.

Цитата

"росія має дізнатися, де проходять її кордони", - сказала президент Саломе Зурабішвілі в інтерв'ю виданню. "Питання Грузії мають бути на столі, тому що ніхто не повинен думати, що цю війну можна вирішити без відступу росії з усіх окупованих територій у регіоні".

Деталі

Заклик Зурабішвілі до відновлення регіонального порядку залежить від вирішальної поразки володимира путіна в Україні, момент, який, за її словами, швидко наближається.

"росія вже практично програла битви, якщо не повністю війну", - сказала вона.

У 2008 році росія розмістила свої збройні сили в Абхазії та Південній Осетії, займаючи приблизно п'яту частину території Грузії.
"Не вимагаючи від росії повного виведення військ у рамках умов капітуляції, західний світ зробить ще одну велику помилку - таку вже велику, як у 2008 та 2014 роках", - сказала Зурабішвілі.

Критика Зурабішвілі на адресу росії призвела її до розбіжностей із грузинським урядом, який намагається не дратувати путіна через його вторгнення в Україну.

Хоча уряд засудив невиправдану агресію росії, прем'єр-міністр Іраклій Гарібашвілі не ввів санкції проти росії та відмовився надати військову допомогу Україні, звинувативши критиків його політики минулого місяця у прагненні "створити другий фронт у Грузії".

Країна з населенням менше 4 мільйонів людей розширила торгівлю зі своїм північним сусідом і прийняла десятки тисяч росіян, які втекли з країни від мобілізації, що принесло торік непередбачений прибуток для економіки Грузії у розмірі 2 мільярдів доларів.

70-річну Зурабішвілі було обрано у 2018 році першою жінкою-президентом Грузії. В інтерв'ю вона дала зрозуміти, що визнає межі своєї здатності впливати на політику, хоча вона також сказала, що її відверта позиція на підтримку України має підтримку серед грузинів.

Проте вона визнала, що влада має бути "обережнішою", враховуючи статус Грузії як країни, яка перебуває під частковою російською окупацією і позбавлена захисту з боку країн Європейського Союзу та Організації Північноатлантичного договору, до яких вона прагне приєднатися.

Хоча Грузія не виконала деяких вимог ЄС для набуття статусу кандидата на вступ, частково через політичні розбіжності, президент заявила, що настав час для "стратегічного рішення, яке має ухвалити Європа". За її словами, країна не може допустити чергової невдачі, що могло б надати сміливості росії, представивши Грузію як "сіру зону" для її амбіцій.

"Ви повинні дати нам статус кандидата", - сказала Зурабішвілі. "Ми не ідеальні,я знаю, що є речі, які ми не робимо, але я думаю, що незважаючи на все це, нам треба рухатися вперед".

Українські Національні Новини

Новини Світу