ukenru
rishennya-za-konstitutsiynimi-skargami-povinni-zmenshiti-zvernennya-ukrayintsiv-do-yespl-shevchuk

Рішення за конституційними скаргами повинні зменшити звернення українців до ЄСПЛ – Шевчук

 • 8437 переглядiв

КИЇВ. 11 травня. УНН. Рішення Конституційного суду України за конституційними скаргами мають зменшити кількість звернень українців до Європейського суду з прав людини. Про це сьогодні сказав голова Конституційного суду України Станіслав Шевчук під час зустрічі-діалогу зі студентами, аспірантами, викладачами юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, передає кореспондент УНН.

"Є певні надії з боку Ради Європи, що Конституційний суд України в діалозі з Європейським судом будуть захищати права людини і права людини будуть захищені безпосередньо в Україні, замість того, щоб "ганяти" наших людей у Страсбург. У нас дуже багато системних проблем, і ці проблеми можуть бути вирішені на місці, в Україні", - сказав він.

Голова КСУ нагадав, що для виконання рішень ЄСПЛ в Україні потрібно здійснити три дії: виплатити справедливу компенсацію, вжити заходів індивідуального (поновлення справи і новий її розгляд) та загального характеру (змінити практику застосування законодавства, щоб далі не було порушень стосовно громадян).

"І саме в цьому моменті є точка дотику конституційної скарги з Європейським судом з прав людини. Бо якщо ми через свої рішення чи належну аргументацію знімаємо проблеми, які в нас є у Страсбурзі, то тоді це дуже ефективно. І тут є перспективи для того, щоб розвантажити і страсбурзьку систему, і захисти людей в Україні", - вважає С.Шевчук.

Нагадаємо, Конституційний суд України ухвалив регламент суду, яким визначається організація його роботи та правила процедури розгляду скарг.

Українські Національні Новини

Суспільство