ukenru
rishennya-ksu-schodo-lyustratsiyi-maye-vrakhovuvati-ukrayinski-realiyi-ta-zakoni-advokat

Рішення КСУ щодо люстрації має враховувати українські реалії та закони - адвокат

 • 22334 переглядiв

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. Сьогодні Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) опублікував рішення за позовами п'яти люстрованих в Україні ексчиновників. На черзі вердикт і Конституційного суду України щодо ЗУ "Про очищення влади". Свої прогнози щодо майбутнього рішення КСУ у коментарі УНН озвучив юрист, адвокат Ростислав Кравець.

За його словами, рішення ЄСПЛ встановив у справах люстрованих ексчиновників два основних порушення.

"Це порушення права на справедливий суд - стаття 6 (Конвенції з прав людини), і стаття 8 - неправомірне втручання в особисте життя.

ЄСПЛ дійшов висновку про те, що методи, які були застосовані до п'яти люстрованих - вони були неправомірними і не потрібними у демократичному суспільстві. Адже відповідальність у всіх демократичних країнах є індивідуальною. У нас же, у законі "Про очищення влади", всіх людей прирівняли, не встановлюючи їх індивідуальної винуватосты: чи допомагали вони узурпації влади Януковичу, чи здійснювали вони якісь незаконні дії, чи зловживали вони своїм службовим становищем", - пояснив він логіку рішення ЄСПЛ.

При цьому юрист зазначив, що українські закони також передбачають індивідуальну відповідальність.

"Я не сумніваюся, що рішення КСУ буде аналогічним рішенню ЄСПЛ. Звичайно ж, рішення КСУ має враховувати українські реалії та закони. Але, виходячи з українських реалій, відповідальність в Україні є також індивідуальною", - зазначив Кравець.

Як повідомляв УНН, КСУ сьогодні розпочне розгляд ЗУ "Про очищення влади" у закритому режимі.

Нагадаємо, що згідно з прогнозом директора з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Миколи Хавронюка, КСУ, швидше за все, скасує частину положень українського "люстраційного" закону.

Українські Національні Новини

Політика