ukenru
reznikov-zayaviv-scho-pislya-deokupatsiyi-donbasu-bude-amnistiya-khto-yiy-pidlyagaye

Резніков заявив, що після деокупації Донбасу буде амністія: хто їй підлягає

 • 16704 переглядiв

КИЇВ. 19 жовтня. УНН. Після закінчення війни на сході України і деокупації, обов'язково буде амністія. Таку думку в інтерв'ю ZN.UA висловив віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, передає УНН.

"Моя задача сьогодні, як профільного міністра, - донести до людей свою позицію, щоб людина прочитала і задумалась про те, що нас чекає. А чекає нас років 30 спадщини цієї війни. Нас чекає, наприклад, проведення амністії: так, ми будемо її проводити, і не треба боятися цього слова", - сказав вмце-прем'єр.

Він висловив упевненість, що в даному випадку необхідно буде використовувати і застосовувати міжнародний досвід, зокрема основні принципи перехідного правосуддя, визнані ООН.

"Військові злочини, геноцид, злочини проти людяності не можуть бути амністовані ні за яких умов. Ті, хто холоднокровно організовував і здійснював вбивства, катував, мародерствував, не можуть бути амністовані ні за яких умов. І навіть гіпотетичне прийняття Україною будь-якого закону, умовно кажучи про "тотальну амністію" (як багато інтерпретують), суперечило б міжнародним принципам і конвенціям. Військових злочинців наздоганяють і через 20, і через 30, і через 40 років. Тому українська формула амністування точно також не може включати військових злочинців, вбивць, які здійснювали злочини проти людяності і гуманізму, а також "верхівку" - організаторів цих злочинів", - заявив Резніков.

Він заявив, що за даними міністерства, на сьогодні близько 30-35 тисяч озброєних людей перебувають на окупованій території Донбасу.

"У тих окопах з автоматами, разом з російськими військовими, знаходяться і наші з вами співгромадяни, які з низки причин служать сьогодні в окупаційній армії. Так ось, якщо людина стоїть на КПВВ в уніформі і з автоматом, і займається тим, що піднімає і опускає шлагбаум, але не здійснювала тяжких злочинів, то вона потрапить під амністування. Але її командир, який віддавав команди, вбивав, катував у в'язниці "Ізоляція", не може бути амністований ні за яких умов. І в разі його затримання понесе покарання за повною програмою", - сказав міністр.

Нагадаємо, раніше Резніков заявив, що головний сигнал українським законодавством про перехідний період і перехідне правосуддя полягає в тому, що люди, які сьогодні знаходяться на тимчасово окупованих територіях, є заручниками окупаційного режиму.

Українські Національні Новини

Політика