reuters-z-nastupnoho-roku-na-kytai-ochikuie-upovilnennia-vydobutku-nafty

Reuters: з наступного року на Китай очікує уповільнення видобутку нафти

 • 22287 переглядiв

Очікується, що наступного року видобуток нафти в Китаї сповільниться, що потенційно збільшить його залежність від імпорту. Видобуток стикається з проблемами, пов'язаними зі зрілими нафтовими родовищами та складністю розробки нових запасів.

З наступного року у Китаї очікується зниження темпів видобутку нафти, оскільки на старих родовищах компаніям доведеться добувати вже сланцеві та надглибокі запаси.  Про це з посиланням на Reuters, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що Китай найбільшим у світі імпортером сирої нафти. Разом з тим, згідно зі статистичним оглядом EI World Energy, Пекін був шостим за величиною виробником сирої нафти у світі минулого року.

Китай вивів на орбіту супутник дистанційного зондування Землі10.12.23, 07:03

На наступний рік аналітики та агентства розділилися в думках щодо перспектив: прогнози варіюються від падіння видобутку на цілих 31 000 барелів на добу до збільшення до 60 000 барелів на добу, уповільнення зростання, яке, ймовірно, посилить залежність Китаю від імпорту.

Більшість нафтових родовищ Китаю перебувають у зрілій фазі, стикаючись із природним зниженням видобутку, (тоді як) дефіцит значних нових відкриттів створює проблему для підтримки довгострокового зростання видобутку поточними темпами

— сказав аналітик Rystad Energy Лінь Чен.

У виданні зауважили, що після падіння видобутку на 12% в період з 2015 по 2018 рік національні нафтові компанії Sinopec Corp, PetroChina і CNOOC Ltd вклали гроші в збільшення видобутку на існуючих родовищах і розвідку нових.

Завдяки цьому з 2018 року внутрішній видобуток нафти зростав у середньому на 2% на рік. 

Доповнення

За даними Національного управління енергетики (NEA), видобуток Китаю з морських родовищ склав 58 мільйонів метричних тонн у 2022 році, що становить 60% загального приросту видобутку в країні.

Крім того, щорічний видобуток сланцевої нафти в Китаї перевищив 3 мільйони тонн у 2022 році, що майже вчетверо більше, ніж у 2018 році.

Водночас аналітики впевненні, що через складність розвідки таких свердловин видобуток нафти в Китаї навряд чи буде підтримувати зростання.

Окремі представники ОПЕК+ домовилися про скорочення видобутку нафти, тим не менш - ціни на нафту падають01.12.23, 12:51

Зокрема, консалтингова компанія прогнозує, що внутрішнє виробництво впаде на 0,8% до 3,94 млн барелів на добу наступного року з повільним зниженням у наступні роки.

Водночас  Rystad прогнозує зростання на 1% з 2023 року до 4,22 млн барелів на добу наступного року, хоча вони менш оптимістичні щодо зростання після 2024 року.

Крім того, Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) очікує зростання видобутку на 1,4% до 4,36 млн барелів на добу.

Аналітики переконані, що наразі китайським компаніям доводиться гнатись за "фруктами, що висять занадто високо". Зокрема, за оцінками PetroChina, в одному з регіонів досі є близько 7,3 мільярда барелів нафти, але високі витрати означають, що лише невелика частина цієї нафти зараз є комерційно життєздатною.

Нагадаємо

Нафта поступово зростає в ціні, на тлі того, як інвестори стежать за ситуацією в Червоному морі після недавніх атак з боку пов'язаних з Іраном єменських бойовиків-хуситів

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Volkswagen, Porsche и Audi перейдуть на стандарт зарядки Tesla

     • 31883 переглядiв