ukenru
reuters-v-ukrayini-zvilnyat-prokurora-yakiy-obgovoryuvav-spravu-baydena-z-dzhuliani

Reuters: в Україні звільнять прокурора, який обговорював справу Байдена з Джуліані

 • 17109 переглядiв

КИЇВ. 5 листопада. УНН. В Україні планують звільнити прокурора, який проводив розслідування справи щодо компанії, у раді директорів якої працював син колишнього віце-президента США та кандидата в президенти США Джо Байдена. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерело, передає УНН.

Так, повідомляється, що особистий адвокат президента США Дональда Трампа Руді Джуліані обговорював з прокурором Костянтином Куликом звинувачення проти Байденів.

Джерело повідомило, що було ухвалено рішення звільнити Кулика за те, що він не з'явився на атестацію, яку повинні були пройти всі співробітники Генеральної прокуратури.

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка, як указано, уже звільнив понад 400 прокурорів, або близько третини всього персоналу. Деякі прокурори повідомили Reuters, що багато хто зі звільнених відмовилися здати іспит на знак протесту проти того, що вони вважають чисткою, покликаною зміцнити політичний контроль нового президента Володимира Зеленського над службою.

Кулик не з'явився на атестацію в минулому місяці, повідомило джерело. Він також не надав офіційне обґрунтування пропуску атестації, як це зробили інші прокурори, і, отже, буде звільнений, сказало джерело. Його звільнення відбудеться до 31 грудня, якщо не раніше, пише видання.

Раніше в цьому році Кулик склав семисторінкове досьє про ділову активність Хантера Байдена в Україні, повідомили Reuters два джерела.

Кулик детально розповів про свої дослідження в областях, що представляють інтерес для Трампа і Джуліані, в інтерв'ю The Hill в квітні. Кулик був відповідальним за офіційне розслідування кримінальної справи щодо засновника української енергетичної компанії Burisma. Син Байдена перебував в раді директорів компанії в 2014-2019 роках.

У недавньому інтерв'ю Джуліані сказав Reuters, що зустрів Кулика в Парижі. За словами адвоката Трампа, Кулик повторив твердження про те, що в 2016 році Байден намагався зробити так, щоб тодішнього Генпрокурора України Віктора Шокіна звільнили, щоб зупинити розслідування у справі компанії Burisma.

"(Кулик) був іншим прокурором дещо нижчого рівня, який сказав мені те ж саме: що мала місце змова, і Байден "звільнив" прокурора, щоб поховати справу по (його) синові і Burisma", - сказав Джуліані агентству.

Кулик своєю чергою повідомив Reuters в жовтні, що він розслідував справи засновника Burisma Миколи Злочевського близько двох років.

У квітні Кулик дав інтерв'ю оглядачеві Джону Соломону в газеті The Hill в Вашингтоні. У цій статті Кулик сказав, що він і інші прокурори розслідують історію зі звільненням Шокіна.

Кулик розповів The Hill, що представники України намагалися передати докази з цього та інших розслідувань владі США, перш ніж шукати інших представників, включаючи Джуліані, для представлення своїх висновків.

Українські Національні Новини

Політика