reuters-rf-podvoyila-viyskovi-vidatki-do-100-mlrd-dol-tse-tretina-vsikh-derzhavnikh-vitrat

Reuters: рф подвоїла військові видатки до 100 млрд дол., це третина всіх державних витрат

 • 291578 переглядiв

КИЇВ. 4 серпня. УНН. росія подвоїла свої цільові витрати на оборону на 2023 рік до більш ніж 100 мільярдів доларів, що становить третину всіх державних витрат, на тлі того, як витрати на війну в Україні зростають і створюють навантаження на фінанси москви, з посиланням на урядовий документ повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Цифри проливають світло на витрати росії на війну у той час, коли дані про бюджетні витрати по секторах більше не публікуються, зазначає видання.

Дані показують, що тільки в першій половині 2023 року росія витратила на оборону на 12%, або 600 мільярдів рублів, більше, ніж 4,98 трильйона рублів (54 мільярди доларів), які вона спочатку планувала на 2023 рік.

Витрати на оборону за перші шість місяців 2023 року становили 5,59 трлн рублів, що становить 37,3% від загальної суми 14,97 трлн рублів, витрачених за цей період, ідеться в документі. Бюджетним планом росії передбачено 17,1% загального обсягу коштів, що витрачаються на "національну оборону".

"Зростання військових витрат підтримує помірне відновлення економіки росії цього року за рахунок зростання промислового виробництва, але вже призвело до дефіциту бюджетних фінансів обсягом близько 28 мільярдів доларів, що посилюється падінням доходів від експорту", - пише видання.

Збільшення витрат на оборону може ще більше збільшити дефіцит, тоді як зростання виробництва може поглинути інші сектори і витіснити приватні інвестиції, зазначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У росії спостерігається дефіцит бюджету через війну, санкції і зменшення робочої сили

Розрахунки Reuters на основі документа показали, що росія витратила 19,2% на оборону за перші шість місяців від усіх запланованих видатків бюджету на 2023 рік в цілому.

За останніми загальнодоступними даними, у січні та лютому москва витратила на армію 2 трильйони рублів. Витрати бюджету у першому півріччі поточного року на 2,44 трлн рублів перевищують суму за аналогічний період 2022 року. Згідно з документом, 97,1% цієї додаткової суми було направлено до оборонного сектору.

У документі представлено нову оцінку щорічних витрат на оборону у 9,7 трлн рублів, що становить одну третину від загального цільового показника витрат у 29,05 трлн рублів, що буде найвищою часткою як мінімум за останнє десятиліття, вказує видання.

У період з 2011 по 2022 рік росія витрачала щонайменше 13,9% і максимум 23% свого бюджету на оборону.

Згідно з документом, росія вже витратила 57,4% свого нового річного оборонного бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська розвідка: на військові витрати в бюджеті росії закладені понад 85 мільярдів доларів

Повідомляється, що військове виробництво призвело до значного відновлення промислового виробництва, і аналітики кажуть, що державні оборонні контракти були ключовим чинником відновлення економіки росії до зростання ВВП цього року після скорочення на 2,1% у 2022 році.

Цього року фінансування шкіл, лікарень та доріг вже було скорочено на користь оборони та безпеки, але в міру зростання частки видатків на оборону інші області можуть зіткнутися зі скороченнями, пише видання.

Збільшення видатків бюджету також збільшує інфляційні ризики. Центральний банк рф підвищив ставки до 8,5% у липні, і аналітики очікують подальшого зростання вартості запозичень.

Банк росії прогнозує зростання ВВП цього року на рівні 1,5-2,5%, як і аналітики, опитані агентством Reuters минулого тижня. Міжнародний валютний фонд у квітні прогнозував зростання на 0,7% цього року, але глобальна ізоляція послабить перспективи росії на найближчі роки, зауважує видання.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі