respublikantsi-kolorado-oskarzhyly-dyskvalifikatsiiu-trampa-na-vyborakh-u-shtati-u-verkhovnomu-sudi-ssha

Республіканці Колорадо оскаржили дискваліфікацію Трампа на виборах у штаті у Верховному суді США

 • 32385 переглядiв

Республіканці оскаржили у Верховному суді США дискваліфікацію Трампа на виборах у Колорадо

Республіканська партія Колорадо в США в середу подала апеляцію на рішення Верховного суду штату, згідно з яким колишній президент країни Дональд Трамп не має права балотуватися на посаду президента, що є потенційним першим кроком до розборок у вищому суді країни щодо значення конституційного положення 155-річної давнини, яке забороняє обіймати посади тим, хто "брав участь у повстанні", пише УНН з посиланням на AP.

Деталі

Першим результатом апеляції є продовження терміну дії рішення 4-3 вищого суду Колорадо, який призупинив своє рішення до 4 січня, за день до того, як бюлетені для праймеріз у штаті мають здати до друкарні або доти, доки не буде завершено апеляцію до Верховного суду США. Сам Трамп заявив, що все ще планує оскаржити це рішення у вищому суді країни.

Верховний суд США ніколи не ухвалював рішень щодо розділу 3 14-ї поправки, яку було додано після Громадянської війни, щоб перешкодити колишнім конфедератам повернутися в уряд. У ньому йдеться, що будь-хто, хто присягнувся "підтримувати" конституцію, а потім "брав участь у повстанні" проти неї, не може обіймати державні посади.

Верховний суд Колорадо постановив, що це стосується Трампа після його ролі в нападі на Капітолій США 6 січня 2021 року з метою зупинити підтвердження перемоги президента Джо Байдена на президентських виборах 2020 року. Це був перший випадок в історії, коли це положення було використано для блокування передвиборчої кампанії кандидата в президенти.

Верховный суд Колорадо принял решение о дисквалификации Трампа на выборах в штате20.12.2023, 09:29

"Верховний суд Колорадо виключив провідного кандидата від республіканців із праймеріз і загальних виборів, фундаментально змінивши курс американської демократії", - написали адвокати партії. Заява була розміщена на вебсайті групи, якою керує Джей Секулов, колишній адвокат Трампа, що представляє Республіканську партію Колорадо, який оголосив, що подає апеляцію в середу. Голова Республіканської партії Колорадо Дейв Вільямс також повідомив, що апеляцію було подано в середу.

Очікується, що Верховний суд США розгляне цю справу або після апеляції Республіканської партії Колорадо, або після апеляції самого Трампа. Якщо Трамп вийде з виборчого бюлетеня в Колорадо, це матиме мінімальний вплив на його кампанію, оскільки йому не потрібен штат, який він втратив на 13 відсоткових пунктів у 2020 році, щоб перемогти в Колегії виборників на президентських виборах, зазначає видання. Але це може відкрити двері для того, щоб суди чи представники виборчих комісій викреслили його з виборчих бюлетенів в інших штатах, де перемога обов'язкова.

Шон Грімслі, адвокат позивачів, які прагнуть дискваліфікувати Трампа в Колорадо, заявив минулого тижня в юридичному подкасті, що він сподівається, що вищий суд країни поквапиться, щойно прийме справу, як він очікує. "Очевидно, що ми збираємося вимагати надзвичайно прискорених термінів з усіх причин, які я назвав: у "супервівторок" у нас відбудуться праймеріз, і нам потрібно знати відповідь", - сказав Грімслі.

Понад десяток штатів, включно з Колорадо, планують провести праймеріз 5 березня - "супервівторок".

На сьогодні жоден інший суд не став на бік тих, хто подав десятки позовів про дискваліфікацію Трампа відповідно до розділу 3, і жоден представник виборчої комісії не забажав виключити його з виборчих бюлетенів в односторонньому порядку без ухвали суду.

Однак справу Колорадо вважали справою з найбільшими шансами на успіх, оскільки вона була порушена ліберальною групою з Вашингтона, округ Колумбія, що володіє достатніми юридичними ресурсами. Усіх сімох суддів Верховного суду Колорадо було призначено демократами.

Однак безпрецедентні конституційні питання в цій справі не розділилися за чітким партійним принципом. Кілька видних консервативних теоретиків права є одними з найзатятіших прихильників дискваліфікації Трампа за розділом 3. Вони стверджують, що простий сенс конституційних формулювань забороняє йому балотуватися знову, так само ясно, як якби він не досяг мінімального віку в 35 років для президентства, передбаченого документом, пише видання.

Півдюжини позивачів у справі Колорадо - усі виборці-республіканці або незалежні виборці.

Трамп різко відгукнувся про ці випадки, назвавши їх "втручанням у вибори". Він продовжив це в середу, підтримавши рішення, ухвалене раніше того самого дня Верховним судом Мічигану, який залишив його в бюлетенях для голосування, принаймні на праймеріз у цьому штаті.

"Жителі Колорадо поставили нашу країну в незручне становище своїми діями", - заявив Трамп у радіошоу Шона Генніті.

ФБР расследует дело Трампа в связи с угрозами в адрес судей в Колорадо26.12.2023, 09:58

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Ворог вдарив з артилерії по Очакову на Миколаївщині

     • 52227 переглядiв

    Окупанти поранили ще двох жителів Донеччини

     • 33070 переглядiв

    Армія рф на Запоріжжі завдала 151 удар, є руйнування

     • 32252 переглядiв

    Ворог обстріляв два райони на Харківщині, є пошкодження

     • 32664 переглядiв

    По Херсонщині росіяни випустили 404 снаряди, є жертва

     • 30695 переглядiв