ukenru
rekordniy-khabar-za-zakrittya-spravi-zlochevskogo-zatrimano-trokh-osib

Рекордний хабар за закриття справи Злочевського: затримано трьох осіб

 • 33378 переглядiв

КИЇВ. 13 червня. УНН. За фактом рекордного хабаря в 6 мільйонів доларів керівництву НАБУ та САП затримали трьох осіб. Кошти пропонували довірені особи ексміністра екології уряду Азарова Миколи Злочевського. Про це під час брифінгу розповів директор НАБУ Артем Ситник, передає кореспондент УНН.

"На сьогоднішній день затримано три особи. Перша особа – це працівник Державної податкової служби, на сьогоднішній день він обіймає посаду першого заступника начальника головного управління ДПСУ у місті Києві. Друга особа мала чи має, зараз це перевіряється, відношення до компанії Burisma, і за нашими даними є довіреною особою пана Злочевського. І третя особа працівник ДФС, за нашими даними – довірена особа Злочевського", - повідомив Ситник.

Він зазначив, що спочатку була пропозиція саме 1 млн дол. США за те, щоб справа була передана просто в інші слідчі органи.

"Ця практика була й раніше. Справи передавались, а потім в тих органах справи добросовісно закривались. Так сама була пропозиція і по цій ситуації. Після відмови одержання коштів – було запропоновано 5 млн дол., але вже за закриття кримінального провадження, і принципова до 14 червня 2020 року", - додав директор НАБУ.

Учора ці кошти були передані, і зараз вони вилучені. Крім того, за його словами, було вилучено ще 1 млн дол. – це автомобіль першого заступника начальника головного управління ДПСУ у місті Києві.

"Годину тому закінчили огляд коштів, на моїй пам’яті, це рекордна сума. Станом на даний момент, першому заступнику начальника головного управління ДПСУ у місті Києві – оголошено про підозру у скоєнні злочину передбаченою ч.4 ст. 369 ККУ (Пропозиція хабаря). Санкція статті передбачає відповідальність від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без конфіскації", - сказав Ситник.

Щодо двох інших затриманих – підготовлені проекти про підозру. Частина затриманих є спеціальними суб’єктами, тобто адвокатами, тому підписантом повідомлення про підозру є безпосередньо керівник САП.

"Є нюанс, умовою передачі коштів було бажання отримати процесуальне рішення про закриття кримінального провадження, і в рамках контролю за вчиненням злочину була використана несправжня постанова. Також особи хотіли побачити про закриття справи в даних реєстру досудових розслідувань", - сказав очільник НАБУ.

Тому на причетність перевіряються працівники Генпрокуратури, які діючи згідно з домовленістю з затриманими особами передавали їм інформацію, що провадження вже закрито.

"Що стосується самих коштів – вони вилучені. В еквіваленті 165 млн грн. Справа нескладна, одноепізодна, і зараз ми хочемо забезпечити швидке і законне розслідування і передати у Вищий антикорупційний суд", - резюмував Ситник.

Як раніше повідомляв УНН, вилучені 6 млн доларів, які призначалися співробітникам НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у якості хабара, мали спонукати правоохоронців закрити кримінальне провадження проти ексміністра екології Миколи Злочевського до його дня народження – завтра, 14 червня.

Однак стало відомо, що сам епізод по якому пропонувалась неправомірна вигода стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний Сергію Курченко “Реал банк” та легалізацію цих коштів.

Нагадаємо, що вчора Національне антикорупційне бюро оприлюднило фото 6 млн доларів, які призначалися співробітникам НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у якості хабара.

Також нагадаємо, детективи НАБУ зафіксували факт надання їм ексчиновником неправомірної вигоди за ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Як повідомив народний депутат Олександр Дубинський, хабар мав сприяти закриттю справи щодо компанії Burisma.

Українські Національні Новини

Політика