ukenru
regioni-apelyuyut-do-shmigalya-zastarila-postanova-kmu-blokuye-pridbannya-test-sistem-na-covid-19

Регіони апелюють до Шмигаля: "застаріла" постанова КМУ блокує придбання тест-систем на COVID-19

 • 14850 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Хмельниччина хоче, але не може закупити тест-системи для ІФА дослідження COVID-19. Таку заяву під час брифінгу зробив голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет, передає УНН.

Чиновник уточнив, що область матиме змогу придбати тест-системи для ІФА досліджень лише тоді, коли будуть внесені відповідні зміни до постанови КМУ (№224 від 20 березня 2020 року "Про затвердження переліку лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України звільняються від оподаткування податком на додану вартість", - ред.).

"Постанова Кабінету міністрів, яка визначала порядок закупівель в контексті боротьби з COVID-19 не передбачає ІФА тестів. А це певна сума коштів, яка перевищує мінімальні ліміти, що встановлені законом про держзакупівлі. Відповідно має відбутись тендер, який потребує часу. Тому швидко закупити ці тест системи ми не можемо", - пояснив Габінет.

Він додав, що кошти на закупівлю тест-систем для ІФА досліджень в обласному бюджеті передбачені, і висловив сподівання, що відповідні зміни до документу КМУ будуть внесені якнайшвидше.

Зауважимо, що 21 травня Міністерство охорони здоров’я України оновило стандарти медичної допомоги при коронавірусній хворобі COVID-19, визначивши необхідність проведення ІФА-тестів на рівні з ПЛР.

Документом передбачено широке застосування ІФА-методу тестування з метою більш точного та оперативного скринінгу населення на коронавірус.

Згідно із наказом МОЗ № 1227 від 20.05.2020, у першу чергу, ІФА-метод дослідження має застосовуватися до паціентів з підозрою на коронавіррус, до медиків, працівників Національної поліції, Національної гвардії, Держприкордонслужби тощо.

Українські Національні Новини

Політика