ukenru
reforma-groysmana-suprun-mozhe-znischiti-unikalni-instituti-shalimova-ta-amosova-deputat

Реформа “Гройсмана-Супрун” може знищити унікальні інститути Шалімова та Амосова, — депутат

 • 20153 переглядiв

КИЇВ. 25 квітня. УНН. Реформа у сфері охорони здоров’я, яку затіяло МОЗ, не готова до того, щоб вже з 1 січня 2020 року “гроші почали ходити за пацієнтом”. Саме тому унікальні науково-дослідні медичні заклади в Україні можуть залишитися без копійки фінансування та припинити своє існування. Про це у коментарі УНН розповів нардеп Іван Крулько.

“Якщо проаналізувати розпорядження Кабінету міністрів — то жоден з пунктів цього розпорядження (стосовно ініціативи „гроші ходять за пацієнтом“, — ред.) не виконане МОЗ. Тому з 1 січня 2020 року може бути ситуація, коли унікальні заклади, такі як інститут Шалімова, інститут Амосова, інститут нейрохірургії, інститут раку, інститут травматології — вони можуть залишитися без фінансування: і наука і надання послуг. Це — унікальні заклади, які роблять надскладні операції пацієнтам по всій країні, в тому числі, учасникам АТО”, — сказав він.

За словами Крулька, саме тому депутати ініціювали законопроект № 10231, який повинен зберегти державне фінансування для таких закладів.

“Ми, як депутати бюджетного комітету бажаємо залишити в бюджетному кодексі відповідну норму, яка надасть можливість інститутам, які не входять до МОЗ, а входять до Національної академії медичних наук, залишити їх на фінансуванні і підтримці з державного бюджету. Я вважаю, що це треба зробити хоча б на один рік, аби подивитися, як ця реформа запрацює — і дати можливість належним чином існувати цим закладам”, — пояснив нардеп.

Нагадаємо, у МОЗ критично відреагували на законодавчу ініціативу народних депутатів. 

На свій сторінці у Facebook Ульяна Супрун назвала проект ЗУ № 10231 таким, який нібито передбачає збереження “закритого” статусу для таких лікарень, як “Феофанія”.

“У Верховній Раді вже зареєстровано законопроект, який має на меті зробити такі заклади як "Феофанія" недосяжними до трансформації системи охорони здоров’я. Ініціатори законопроекту пропонують залишити для медзакладів Державного управління справами та Національної академії медичних наук все без змін — щоб вони і надалі фінансувалася за окремою статтею видатків бюджету й надавали медичні послуги лише для “своїх”, — написала Супрун.

При цьому, як пояснили УНН медики, про закритість чи окрему статусність медичних наукових установ не йдеться. “Феофанії” та її пацієнтів законопроект № 10231 взагалі не стосується.

Відповідно, заяву Супрун, медична спільнота, розцінює як відверту маніпуляцію, оскільки єдина мета, котру переслідують науковці та лікарі — це збереження гарантованого законами України бюджетного фінансування фундаментальної медичної української науки.

Українські Національні Новини

Політика