ukenru
rakhunkova-palata-z-pochatku-roku-derzhavniy-borg-zmenshivsya-na-3-mlrd-grn

Рахункова палата: з початку року державний борг зменшився на 3 млрд грн

 • 8056 переглядiв

КИЇВ. 5 квітня. УНН. У січні-березні державний борг зменшився на 3 млрд гривень. Про це повідомило Управління інформаційної політики Рахункової палати, передає УНН.

Як зазначив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, відсутність девальвації середнього курсу гривні до дол. (прогноз на рік – 2,5%) призвела до менших, ніж планувалося, видатків на обслуговування боргу на 1,9 млрд гривень.

"Унаслідок ревальвації гривні до іноземних валют, в яких номіновано борг, при перевищенні надходжень від державних запозичень над витратами на погашення державного боргу на 18 млрд грн, у січні-березні державний борг зменшився на 3 млрд гривень. Водночас, в умовах девальваційних очікувань Уряду і значної частки боргу, номінованого в іноземній валюті (більше 70 %), та можливого заміщення недонадходжень від приватизації державного майна запозиченнями наявні ризики збільшення державного боргу", - зазначив Голова Рахункової палати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рахункова палата: комісія з радіаційного захисту не продуктивно використовувала держкошти

Він також зауважив, що план видатків загального фонду не виконано на 22 млрд грн, або 9 %, найбільше за бюджетними програмами, головними розпорядниками яких є: Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство охорони здоров’я та Державне космічне агентство України.

Основними чинниками непроведення видатків стало незатвердження у визначені терміни майже двох третин паспортів бюджетних програм і зволікання із проведенням закупівель.

У прес-службі додали, що у травні Рахункова палата розгляне і затвердить висновки за результатами аналізу виконання Закону про Державний бюджет України на 2019 рік у першому кварталі.

Як повідомляв УНН, світовий банк погіршив прогноз щодо росту ВВП України.

Нагадаємо, план надходжень загального фонду державного бюджету не виконано на 35 млрд грн.

Українські Національні Новини

Економіка