rada-yes-rozghlianie-blokuvannia-punktiv-propusku-na-polsko-ukrainskomu-kordoni

Рада ЄС розглянє блокування пунктів пропуску на польсько-українському кордоні

 • 21535 переглядiв

Транспортна рада ЄС обговорить 4 грудня блокаду польськими перевізниками польсько-українського прикордонного пункту пропуску. Для вирішення проблеми було запропоновано створити додаткові смуги для порожніх вантажівок з України та вдосконалити систему.

Ситуація на польсько-українському кордоні буде предметом розгляду на Раді ЄС з питань транспорту, що відбудеться 4 грудня у Брюсселі. Про це повідомляє Rmf24, пише УНН.

Деталі

Протест польських перевізників розглядатиметься наприкінці засідання у блоці "Різні питання", які кожна країна може представити наприкінці засідання транспортної ради.

Окрім Польщі, хочуть висловитися також Угорщина та Словаччина.

Ми очікуємо, що делегації цих трьох країн представлять ситуацію та проінформують раду про вплив угоди ЄС з Україною на транспорт,

- заявив один з дипломатів ЄС.

Зазначається, що якщо питання не вирішиться до понеділка, можливо, висловиться і Єврокомісія, яка бере участь у переговорах між перевізниками, польською владою та українською стороною.

Представник Єврокомісії повідомив виданню, що повернення дозволів для українських перевізників не може бути, оскільки це буде порушенням законодавства ЄС. Натомість Єврокомісія закликає Україну створити додаткові смуги для порожніх вантажівок, які повертаються з України.

У випадку з українською електронною чергою, яку польські перевізники різко критикують як повну дефектів і хочуть ліквідувати, речник ЄК заявив, що влада в Києві "внесла кілька покращень у систему". І, як додав, "ці зміни мають розв'язувати проблеми протестувальників".

Нагадаємо

Фермери приєдналися до протесту перевізників на польсько-українському кордоні, який триває з 6 листопада і блокує прикордонні переходи у воєводстві Корчова, Дорогуськ та Гребенне. Люблінське воєводство. Вони вимагають, серед іншого: дотації на закупівлю кукурудзи, збереження сільськогосподарського податку на рівні цього року та продовження позик ліквідності.

Перевізники з 6 листопада протестують на кордоні з Україною, вимагаючи, серед іншого, запровадження комерційних дозволів для українських компаній на перевезення товарів, за винятком гуманітарної допомоги та речей для української армії; призупинення дії ліцензій для компаній, створених після початку війни в Україні, та їх перевірка. Також є пропозиція ліквідувати електронну чергу з української сторони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через блокаду польського кордону: в Україні зникає та дорожчає автогаз

Ольга Розгон

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Реформи України "глибоко вражають" - Урсула фон дер Ляєн

     • 23739 переглядiв

    Окупанти вдарили по Херсону: виникли перебої з електрикою

     • 27687 переглядiв

    москва віддає своє майбутнє у заставу Пекіну - Столтенберг

     • 25898 переглядiв

    Рада Україна-НАТО затвердила річну програму роботи

     • 30038 переглядiв