ukenru
rada-vidkhilila-zakonoproekt-pro-spetskonfiskatsiyu-dopovneno

Рада відхилила законопроект про спецконфіскацію (доповнено)

 • 8272 переглядiв

КИЇВ. 8 грудня. УНН. Верховна Рада відхилала законопроект про спецконфіскацію. Парламентарі не підтримали ні пропозицію доопрацювати документ в комітеті, ні повернути його автору законодавчої ініціативи, передає кореспонден УНН.

Запропонованим законопроектом Цивільний кодекс України доповнюється статтею 354-1 ”Стягнення необґрунтованих активів у дохід держави”, згідно з якою до особи може бути застосовано позбавлення права власності на необґрунтовані активи шляхом їх стягнення в дохід держави за рішенням суду у випадках і порядку, визначених законом. Крім того, визначається, що право власності припиняється у разі стягнення необґрунтованих активів у дохід держави.

У Кримінальному кодексі України серед підстав для спецконфіскації встановлюється і ухвала суду про закриття кримінального провадження у зв’язку із смертю обвинуваченого, а у випадку закриття кримінального провадження прокурором у зв’язку із смертю підозрюваного – на підставі відповідної ухвали суду.

Цивільний процесуальний кодекс доповнюється новою главою 10, згідно з якою стягнення необґрунтованих активів у дохід держави до закінчення кримінального провадження здійснюється за рішенням суду за результатами розгляду позовної заяви генерального прокурора України або його заступника-керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в інтересах держави упродовж строку загальної позовної давності з дня накладення арешту на вказані у позовній заяві активи у порядку Кримінального процесуального кодексу України.

Встановлені цією главою Кодексу порядок та умови стягнення необґрунтованих активів можуть бути застосовані до коштів у готівковій та безготівковій формі в національній та іноземних валютах, цінних паперів, платіжних документів, банківських металів та дорогоцінного каміння, якщо їх вартість перевищує одну тисячу розмірів мінімальної заробітної плати.

Українські Національні Новини

Політика