ukenru
rada-ukhvalila-u-pershomu-chitanni-zakonoproekt-pro-valyutu

Рада ухвалила у першому читанні законопроект про валюту

 • 17495 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про валюту. За відповідне рішення проголосували 253 народних депутати, передає кореспондент УНН.

Законопроектом визначаються принципи валютного регулювання. До них належить: гнучкий валютний курс, незалежність Нацбанку у формуванні та реалізації валютної та монетарної політики; пріоритет ринкових інструментів валютного регулювання над адміністративними, свобода здійснення валютних операцій, забезпечення стабільності фінансової системи та рівноваги платіжного балансу України.

Встановлюється, що валютні операції здійснюються без обмежень, крім випадків запровадження Нацбанком відповідно до цього закону заходів захисту, скасовується можливість призупинення зовнішньоекономічної діяльності експортерів.

Також передбачається, що НБУ за наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, значного тиску на платіжний баланс України, виникнення обставин, що загрожують стабільності банківської та/або фінансової системи держави, має право вводити заходи захисту:

1) обов’язковий продаж частини надходжень в іноземній валюті;
2) установлення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту продукції та транспортних послуг;
3) установлення особливостей здійснення операцій, пов’язаних із рухом фінансового капіталу;
4) запровадження спеціальних дозволів на проведення окремих валютних операцій;
5) резервування коштів за валютними операціями.

Як повідомляв УНН, 12 березня Президент України Петро Порошенко підписав законопроект "Про валюту" та направив його на розгляд парламенту.

Українські Національні Новини

Політика