ukenru
rada-skorotila-stroki-pidgotovki-zakonoproektu-pro-vseukrayinskiy-referendum

Рада скоротила строки підготовки законопроекту про всеукраїнський референдум

 • 14093 переглядiв

КИЇВ. 16 червня. УНН. Верховна Рада України скоротила строки внесення альтернативних законопроектів до законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум. Відповідне рішення підтримали 242 народних депутатів України, передає кореспондент УНН.

“Про скорочення на половину строків внесення альтернативних законопроектів до проекту закону про народовладдя через всеукраїнський референдум”, - зазначив голова ВРУ Дмитро Разумков.

Так, парламентарі підтримали таке рішення щодо законопроекту, який визначено як невідкладний Президентом України Володимиром Зеленським.

Законопроектом передбачаються такі види всеукраїнського референдуму за предметом:

  • затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України;
  • вирішення питання загальнодержавного значення;
  • зміна території України;
  • втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Так, згідно з текстом законопроекту, не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму наступні питання:

  • що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацію прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї;
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • щодо законопроектів з питань податків, бюджету, амністії;
  • віднесені Конституцією України і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Зазначається, що на всеукраїнський референдум може виноситися одне питання. Також проектом закону розширено коло суб’єктів процесу референдуму, які реєструються у Центральній виборчій комісії (ЦВК) як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані у ЦВК.

Нагадаємо, як повідомив голова ВРУ Дмитро Разумков, законопроект про всеукраїнський референдум, що входить до пакету законопроектів про народовладдя, будуть розглядати у ВР цього тижня. У вівторок проголосують за скорочення строків, а у четвер - розглянуть у першому читанні.

Українські Національні Новини

Політика