ukenru
putin-vikoristovuvatime-zernovu-ugodu-yak-vazhil-vplivu-na-g20-diplomat

путін використовуватиме "зернову угоду" як важіль впливу на G20 – дипломат

 • 131243 переглядiв

КИЇВ. 26 жовтня. УНН. Диктатор рф путін, ймовірно, використовує можливе продовження "зернової угоди", щоб отримати важелі впливу і домінувати на саміті G20 наступного місяця в Індонезії, повідомив Reuters європейський дипломат, поінформований про переговори щодо зерна, передає УНН.

Деталі

Напередодні закінчення терміну дії "зернової угоди" 19 листопада, російські офіційні особи неодноразово заявляли, що з нею існують "серйозні проблеми".

Але європейський дипломат, який попросив не називати його імені через делікатність обговорень, сказав, що путін візьме участь у саміті G20 на курортному острові Балі, який розпочнеться 15 листопада.

путін заявив 14 жовтня, що ще не ухвалив остаточного рішення про те, чи поїде він на саміт.

Якщо він це зробить, це буде перший великий глобальний саміт, який глава кремля відвідав разом із великими західними лідерами, включаючи президента США Джо Байдена, від початку війни 24 лютого.

"Угода по зерну буде центральною темою цього саміту G20, і всі намагатимуться переконати путіна продовжити її, по суті, дозволити їй пролонгуватися або продовжити її на більш тривалий термін", - сказав європейський дипломат.

"Це спосіб для росіян зберегти карти на саміті G20, але пролонгація або довгострокове продовження зернової угоди їм нічого не варте".

За словами дипломата, лідери G20 підштовхуватимуть путіна до продовження угоди. Зрештою, сказав дипломат, росія дозволить продовжити операцію на чотири місяці або навіть продовжити її на більш тривалий термін.

"росія доведе її (угоду - ред.) до межі, але вона продовжиться, тому що вони не захочуть зіткнутися з міжнародним засудженням припинення зернової угоди", - сказав дипломат.

"Це перша велика подія з початку війни, і кожен глава держави, який хоче бути посередником, - починаючи з президента Макрона, - прямує в готельний номер путіна, щоб стати тим посередником, який переконав путіна продовжити угоду щодо зерна. путін буде головним на цьому саміті".

Доповнення

Зернова угода, укладена за посередництва ООН, має вирішальне значення для продовольчих ринків: вона дозволяє експортувати зерно з України, одного з найбільших у світі експортерів зерна, яке було зупинено російським вторгненням.

З моменту укладання угоди, 22 липня, кілька мільйонів тонн кукурудзи, пшениці, продуктів із соняшнику, ячменю, ріпаку та сої було експортовано з портів Чорного моря України.

Українські Національні Новини

Новини Світу