putin-uzhe-produmav-mozhlivist-zastosuvannya-yadernoyi-zbroyi-v-ukrayini-i-zrozumiv-scho-navit-obmezheniy-udar-ne-prinese-koristi-zmi

путін уже продумав можливість застосування ядерної зброї в Україні і зрозумів, що навіть обмежений удар не принесе користі - ЗМІ

 • 4918396 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Звернення путіна до радбезу у вівторок ознаменувало його перше повернення до ядерної риторики з осені минулого року, коли він зробив завуальовані попередження "використовувати всі засоби, які є в нашому розпорядженні" для захисту завоювань і припустив, що рф може завдати першого ядерного удару. Про це пише Financial Times, передає УНН.

Деталі

За словами двох близьких до кремля людей, путін уже обдумав можливість застосування ядерної зброї в Україні і дійшов висновку, що навіть обмежений удар не принесе росії жодної користі.

"У нього немає причин натискати кнопку. Який сенс бомбардувати Україну? Ви підірвали тактичну ядерну бомбу в Запоріжжі", - каже колишній російський чиновник. "Все повністю опромінено, туди не можна зайти, та й взагалі це нібито росія, то який сенс?".

Натомість путін заявив, що росія призупинить свою участь у новому СНО, останньому договорі про озброєння зі США, що регулює ядерні арсенали цих країн.

Однак цього разу путін не погрожував реальним застосуванням ядерної зброї, що аналітики інтерпретували як ознаку того, що він почав усвідомлювати обмеженість росії.

"Війна триває вже рік. путін уже давно каже, що воює із Заходом, а не з Україною. Про це не можна просто говорити, треба робити кроки, щоб продемонструвати щось відчутне", - каже Аббас Галлямов, колишній спічрайтер путіна. "Інакше в його парадигмі це буде виглядати так, ніби Захід витирає росію, і він нічого не може сказати у відповідь".

Розрахунок путіна, кажуть люди, близькі до кремля, полягає в тому, що росія більше прихильна до війни, ніж Захід та Україна, і досить стійка, щоб пережити економічні проблеми.

путін, навпаки, робить ставку на те, що зможе бачити цю стратегічну турбулентність, кажуть люди, які його знають. Замість того, щоб наполягати на тому, що війна не торкнулася більшості росіян, як це робив кремль у її перші місяці, коли життя в основному йшло своєю чергою, путін прийняв мобілізаційну риторику, закликаючи все суспільство об'єднатися навколо вторгнення.

Сцени на патріотичному мітингу в середу показали, як далеко путін просунувся цим шляхом лише за кілька років. Його виступ на московському стадіоні "Лужники", і той факт, що кремль, очевидно, не думав, що зможе заповнити стадіон, щоб підтримати путіна, не змушуючи людей йти туди, говорить про те, що чиновники знають, наскільки важкою буде мобілізація суспільства навколо війни.

"Навіть у думках він розуміє, що це станеться не скоро. Це буде дорогий та тривалий процес", - каже колишній американський чиновник. "У нього є, як він думає, час - йому 70 - і ресурси, гроші на нафту та газ, щоб досягти цього. І за це його пам'ятатимуть: через те, що він збирав російські землі, як це робив Петро Великий".

Але альтернатива, за словами одного колишнього високопоставленого кремлівського чиновника, може бути надто складною для путіна.

"Страшно подумати, що буде, якщо це закінчиться катастрофічною поразкою росії", - каже колишній чиновник. "Це означає, що були здійснені катастрофічні помилки, і людина, яка стоїть за цим, повинна піти з цього життя, чи то за допомогою кулі, ціаніду чи чогось ще. А якщо у цьому світі немає справедливості, то її не буде ні в кого", - додає він.

"Це як колись грають два шахісти. Один із них програє та б'є іншого шахівницею по голові. Чи це означає, що він виграв? Ні, це просто акт розпачу".

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    В Україні випустили пам'ятну банкноту номіналом 20 гривень

     • 3863597 переглядiв